Čokolada - ste jo danes že jedli?

Čokolada - ste jo danes že jedli? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
24. 5. 2013

'Sovražnica diet', ki poskrbi za notranje zadovoljstvo, srečo in zdravje. Priporočljivo je pojesti nekaj koščkov čokolade.

Temne, seveda!

Kakav v čokoladi namreč poviša stopnjo nevrokemikalij v telesu, ki pripravijo možgane do tega, da pomagajo proizvajati notranje zadovoljstvo in srečo.

Raziskava pa potrjuje tudi dejstvo, da so ljudje, ki čokolado uživajo nekajkrat na teden, vitkejši od tistih, ki si jo privoščijo redkeje.

Na Univerzi v Kaliforniji so izvedli študijo in ugotovili, da čokolada, čeprav ima visoko kalorično vrednost, lahko pomaga pri izgorevanju maščob. Ljudje, ki redno uživajo čokolado, naj bi imeli nižji indeks telesne mase od tistih, ki je ne.

A to ne pomeni, da si lahko privoščimo nekaj tablic sladke pregrehe vsak dan - bolj je pomembna pogostost uživanja čokolade v zmernih odmerkih, pri tem pa je seveda izbira prave čokolade ključna.

Je pa znano, da ima čokolada (zopet poudarjamo - v zmernih količinah in v čim bolj temni različici, torej s čim večjo vsebnostjo kakava in s čim manj sladkorja in maščob) tudi druge pozitivne učinke na telo:

  • niža krvni pritisk,
  • blagodejno vpliva na raven inzulina in holesterola v krvi,
  • flavonoidi v kakavu preprečujejo mašenje arterij
  • vsebuje pa tudi antioksidante (kar dobro vpliva na razvoj mišične mase).

Priporočamo: Najljubša hrana možganov: čokolada.