FOTO: Potapljači očistili Ljubljanico in iz nje potegnili marsikaj

Glavni namen čistilne akcije je spodbujanje odgovornega in skrbnega odnosa do naravnega okolja. (foto: Promocijsko gradivo) Promocijsko gradivo
25. 4. 2022

Ste na fotografijah prepoznali svoje staro kolo? Poglejte, v kakšno smetišče smo spremenili Ljubljanico in v prihodnje  z odpadki ravnajte bolj odgovorno. 

V soboto, 23. aprila, je potekalo že 31. čiščenje Ljubljanice in njenih nabrežij pod okriljem Društva za podvodne aktivnosti Vivera in Slovenske potapljaške zveze (SPZ). Že petič je čistilno akcijo podprlo tudi podjetje Spar Slovenija. Tokrat je sodelovalo 34 potapljačev Slovenske potapljaške zveze, ki so se jim pridružili tudi 4 potapljači iz Ukrajine ter okoli 50 gasilcev, reševalcev, čolnarjev in pomočnikov. Med prostovoljci je bilo nekaj ukrajinskih beguncev, ki so pomagali čistiti brežine reke. 

In če ste mislili, da po 31 čiščenjih iz Ljubljanice ne potegnejo skoraj nič več, se zelo motite. Očitno smo ljudje še vedno precej neodgovorni pri odlaganju smeti, saj so reko osvobodili skoraj cele tone odpadkov. Pred odvozom na deponijo so odpadke iz reke, med katerimi se je znašlo vse od skuterjev, koles, nakupovalnih vozičkov do prometnih znakov, na ogled in v opomin razstavili na Čevljarskem mostu. Čisto možno je, da ste kakšno kolo prepoznali tudi sami in se, upamo, ob tem zamislili. 

Predsednik društva Vivera in pobudnik prve akcije čiščenja Ljubljanice Miro Potočnik je ob zaključku dogodka povedal: »Tradicionalno čiščenje Ljubljanice je letos potekalo dan po svetovnem dnevu Zemlje, katerega glavni namen je spodbujanje odgovornega in skrbnega odnosa do naravnega okolja. Ponosen sem prav na vsakogar, ki je prispeval, da smo tudi letos uspešno izpeljali akcijo in iz Ljubljanice odstranili okoli tono odpadkov. To je manj kot prejšnja leta, kar pomeni, da smo v naših prizadevanjih uspešni. Prav tako me veseli, da nam naše poslanstvo že peto leto zapored pomagajo uresničevati pri Sparu Slovenija.«

Kako je izgledalo čiščenje Ljubljanice preverite v foto galeriji.