Zakaj Italijani množično živijo več kot 100 let? To so 4 navade, ki se jih držijo (povsem preprosto jih lahko uporabite tudi sami)

19. 6. 2024
Deli
Nekatera področja po svetu so znana po koncentraciji ljudi, ki dočakajo bogato število let. (foto: Profimedia)
Profimedia

Nekatera področja po svetu so znana po koncentraciji ljudi, ki dočakajo bogato število let.

Ena izmed teh območij je tudi Sardinija, ki velja za eno od petih svetovnih modrih con - krajev po vsem svetu, kjer ljudje živijo več kot 100 let. Toda niso le dolgoživi, temveč tudi bolj srečni in zdravi. Kakšne navade imajo, da jim to uspeva, z vami delimo v nadaljevanju.  

Ne spreglejte:

Skrivnosti dolgoživosti, ki jih imajo Italijani

1. Prehranjujejo se z lokalno pridelanimi živili

Italijani, še posebej na predelu Sardinije, uporabljajo in uživajo hrano, ki prihaja iz njihovega lokalnega okolja. Slednje pomeni tudi to, da je zelo zdrava in neoporečna ter ne vsebuje pesticidov, barvil, aditivov in drugih dodanih umetnih sestavin.   

Prebivalci Sardinije imajo pogosto na jedilniku pestro paleto različne zelenjave, solate, fižolove juhe s koromačem, fižolom, čičeriko in paradižnikom. Meso jedo zmerno, poleg tega se poslužujejo tudi izdelkov iz kozjega in ovčjega mleka, ki imajo protivnetne lastnosti in znižujejo slab holesterol. Poznani so po pripravi značilnega kruha, ki je narejen iz polnozrnatih žit in z visoko vsebnostjo beljakovin.

Pogosto si privoščijo čaj iz pegastega badlja, ki pripomore k čiščenju jeter. Zmerno uživajo tudi sardinsko rdeče vino iz gorskih predelov, ki slovi po visoki vsebnosti polifenolov, antioksidantov, ki so lahko v pomoč pri zaščiti pred diabetesom in boleznim srca.  

Italijani, še posebej na predelu Sardinije, uporabljajo in uživajo hrano, ki prihaja iz njihovega lokalnega okolja.

Italijani, še posebej na predelu Sardinije, uporabljajo in uživajo hrano, ki prihaja iz njihovega lokalnega okolja.

Profimedia

2. Hrano si pridelujejo sami

Ko smo že omenili, je še ena tipična lastnost, ki Sardincem gotovo pripomore k dolgoživosti tudi to, da si hrano pridelajo oziroma naberejo kar sami. To ne pomeni le, da na vrtovih gojijo zelenjavo kot je solata, paradižnik, bazilika, peteršilj in bučke, temveč v naravi poiščejo različne plodove, jagode, gobe in divjo zelenjavo, na primer divje šparglje. 

3. Vzamejo si čas za kuhanje in prehranjevanje

Sardinci radi kuhajo, zato si za obroke vzamejo čas in vanje vsak dan vložijo kar nekaj energije, med pripravo pa se pogosto tudi družijo z domačimi in prijatelji, brez, da bi nenehno kam hiteli.   

Njihove navade lahko uvedete tudi v svoje življenje, tako, da si vzamete vsaj kakšen dan čez vikend kot čas za brezskrbno pripravo jedi, ob katerih boste uživali in se vam ne bo nikamor mudilo.

4. Gibanje jih ohranja vitalne  

Ena izmed skrivnosti, zakaj mnogi Sardinci dočakajo več kot 100 let pa je navsezadnje tudi gibanje. Čez dan so namreč pogosto precej aktivni, saj skrbijo za obdelovanje vrtov, kuhanje, čiščenje, za živali in celo paleto ostalih opravil.  

Četudi vaš življenjski slog ni podoben opisanemu, lahko tudi sami naredite nekaj korakov v smeri gibanju tekom dneva. Če na primer veliko časa tekom dneva presedite, si nastavite opomnik, da se vsako uro malce pretegnete, v času kosila ali po službi, pa si morda privoščite kratek, 20 minutni sprehod ali kaj podobnega, kar v vas ohranja občutek živosti.

Vir: stil.kurir.rs

Preberite še: