Kako izkazati hvaležnost za vse, kar vam je letošnje leto podarilo?

Kako izkazati hvaležnost za vse, kar vam je letošnje leto podarilo? (foto: profimedia) profimedia
14. 12. 2018

V družini ustvarite prostor tudi za hvaležnost, ne le za obdarovanje.

Za kaj ste hvaležni? Zagotovo lahko kar na pamet naštejete vsaj 5 izjemnih stvari, ki so se vam zgodile v letošnjem letu. Ko pregledujete svoje dosežke in kako daleč ste prišli v primerjavi z lanskim letom, se ne pozabite zahvaliti. Še posebej v družinskem krogu ustvarite okolje, ki vam bo omogočalo, da decembra ne boste zgolj hiteli, ampak si vzeli čas tudi za hvaležnost.

Kako to storite?

  • Med kosilom pustite elektronske naprave v drugem prostoru

Ko sedete za jedilno mizo, v bližini ne imejte elektronskih naprav. Prisiljeni se boste pogovarjati drug z drugim, pri čemer ne bo nobenih motenj. Povejte si o svojem dnevu, o tem, kaj si želite v prihodnjem letu, o svojih športnih ciljih, hobijih … Takšne trenutke boste cenili za vedno, medtem ko se tistih, preživetih na pametnem telefonu, ne boste spomnili. Nanizajte jih čim več.

  • Omislite si skupno aktivnost

Če tega še niste storili, je skrajni čas, da izberete aktivnost, ki jo boste počeli kot družina. Lahko izberete katerega od skupinskih športov, ustvarjajte, imejte karaoke, igrajte se družabne igre ali imejte filmski večer. S tem se boste še bolj povezali in utrdili odnose, pa udi smeha ne bo manjkalo. Vsaj en dan v tednu bo namenjen družini, ko ne boste raztreseno tekali po službah, šolah in opravkih.

  • Vsak večer se zahvalite

Vsi skupaj ustvarite novo dobro navado. Zvečer se vsak dan (oziroma takrat, ko je možno) zberite skupaj in razmislite, zakaj ste danes hvaležni. Vsak naj naštejte vsaj 3 stvari, osredotočite pa se tudi na dejanja, ki so jih ostali družinski člani naredili za vas. Postajalo bo vedno lažje in kmalu boste brez težav našteli do 10 čudovitih stvari, ki ste jih doživeli. Poleg tega vam ta preprosta aktivnost omogoča, da spoznate, kaj se dogaja v vsakdanjiku vaših domačih.

  • Preglejte spomine

Obrišite prah z družinskih albumov in pobrskajte po starih fotografijah. Spomnite se, kako ste se zabavali na morju, kaj lepega ste videli na izletih v hribe in kako neprecenljivi so bili določeni trenutki. Zahvalite se drug drugemu, da lahko skupaj preživljate čas in ustvarjate nekaj, kar vam ne more vzeti nihče. Med novoletne zaobljube lahko uvrstite željo, da boste napolnili čim več družinskih albumov.

  • Bodite pozorni drug do drugega

Večkrat se opomnite, da morate biti do družinskih članov še posebej pozorni, saj vas nenehno podpirajo in vam stojijo ob strani, ko vam spodleti. Zjutraj jim pripravite topel čaj za na pot, pustite sporočilce z zahvalo in čokoladico v njihovi torbi, namesto njih naredite gospodinjsko opravilo … Sami najbolje veste, kaj kdo potrebuje. Lahko se igrate tudi igro skriti božiček, le da si ne kupujete velikih daril, ampak namesto tega vsak dan naredite vsaj eno dobro stvar za določeno osebo.

  • Vrnite hvaležnost

Zagotovo se je samo v tem mesecu nabrala kopica stvari, ki so jih ostali naredili za vas. Zakaj ne bi vrnili vsega lepega? Raziščite, kako lahko pomagate v vaši okolici. Morda se iščejo prostovoljci za deljenje hrane brezdomcem ali pa lahko zavijete darilo za otroka, ki ga drugače ne bi dobil, ker si njegovi starši tega ne morejo privoščiti. Spoznali boste, kako dober je občutek hvaležnosti drugega človeka. Naj vas opozorimo, da je nalezljiv in lahko se zgodi, da boste tudi čez leto iskali akcije, kjer lahko pomagate ostalim.

Preverite tudi: