Kako se znebiti grbe na vratu? V pomoč vam bo ta 4-minutni trik (VIDEO)

5. 6. 2024
Deli

Zakaj grba na vratu sploh nastane in kako jo preprosto odpraviti?

Grba na vratu je neprijetnost, s katero se soočajo mnogi. Pravzaprav gre za maščobno tkivo, ki je tam, da bi zaščitilo hrbtenico. Razlog, da se začne maščoba tako nabirati in ustvari grbo na vratu, pa je najpogosteje nepravilna telesna drža. S težavo se še posebej pogosto soočajo ljudje, ki imajo sedeče delo oziroma ki veliko časa preživijo pred računalnikom ali telefonom.

Ne spreglejte:

Kaj lahko storite?

Dobra novica je, da stanje v večini primerov lahko popravite kar sami. Jasper Hulscher, doktor kiropraktike, svetuje tri zelo preproste in zelo efektivne vaje, ki bodo pomagale. Ne vzamejo veliko časa, pomembno je le, da ste vztrajni in dosledni.

1. Vaja YWTL

S to vajo boste dobro raztegnili celotno hrbtenico. Stojte vzravnano in iztegnite roke navpično navzgor (dlani so obrnjene naprej) in ob tem roke ves čas vlecite nazaj. S telesom tvorite črko Y.

Milton Chiropractic Clinic - Cambridge YouTube PrtScr

Nato roke spustite v položaj črke W (fotografija zgoraj). Dlani so še vedno obrnjene naprej, komolci usmerjeni navzdol in roke ves čas vlečete nazaj.

Nato roke iztegnete v vsako stran. Tvorite črko T.

Milton Chiropractic Clinic - Cambridge YouTube PrtScr

Nazadnje komolce stisnite k telesu in tvorite položaj L (fotografija zgoraj)

Vsak položaj zadržite približno 30 sekund (če lahko). Naredite lahko več ponovitev.

2. Poteg rok in nagib glave nazaj

Milton Chiropractic Clinic - Cambridge YouTube PrtScr

Roke sklenite za hrbtom (primite se za zapestje) in ji vlecite stran od telesa – stisnite lopatice. Istočasno nagnite glavo nazaj in naredite dolg izdih.

Položaj zadržite približno 30 sekund.

3. Izteg roke ob steni + obrat in nagib glave

Milton Chiropractic Clinic - Cambridge YouTube PrtScr

Stopite k steni (z obrazom ste obrnjeni proti steni) in nanjo položite desno dlan. Roko iztegnite visoko navzgor. Leva roka počiva ob telesu.

Nato glavo zasukajte v desno in rahlo nagnite nazaj. Ostanite v položaju do 15 sekund in ponovite trikrat. Nato ponovite še v levo stran. 

Video vaj:

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič