Začnite dan z limono

Začnite dan z limono (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
31. 8. 2013

Zaradi njih so mastne jedi lažje prebavljive, so odlične za izboljšanje okusa jedi in dekoracijo, odličen vir vitamina C, poleg vsega tega pa telesu pomagajo pri razstrupljanju.

V glavnem jih poznamo kot sončno rumene sadeže, toda včasih so naprodaj tudi zelene. Rumene zimske limone imajo debelo lupino in manj soka, poletne zelene pa tanjšo lupino in meso z več soka.

Limonino meso zaradi visoke vsebnosti citronske kisline v presni obliki težko zaužijemo, zato iz njega običajno iztisnemo sok, ki ga dodamo čaju ali ga razredčimo z vodo.

Za zdravje

Limonin sok vsebuje veliko vitaminov, še posebej vitamina C, ki krepi odpornost organizma in deluje kot antioksidant, ki dokazano uničuje rakave celice.

Limone kljub svojemu kislemu okusu delujejo bazično in telesu pomagajo pri razstrupljanju.

V kuhinji

Limone uporabljamo za izboljšanje okusa jedi in za dekoracijo. Limonina aroma je nepogrešljiva v mlečnih in skutnih sladicah, sladoledu, tortah in osvežilnih pijačah. Tako limone kot limete se podajo tudi k mesu in ribam, kjer imajo tudi drugačno vlogo.

Zaradi citronske in askorbinske kisline so mastne jedi lažje prebavljive, zato ni naključje, da ocvrtega piščanca postrežemo z rezino limone.

Limonin sok tudi preprečuje oksidacijo, zato z njim pokapljamo sveže narezano sadje ali zelenjavo, na primer jabolka, hruške in cvetačo, ter tako ohranimo njihovo svetlo barvo.

Začnite dan z limono

Kozarec mlačne vode s sokom ene limone ali limete pred zajtrkom bo poskrbel za jutranje čiščenje telesa in prvo dozo antioksidantov.

Priporočamo: Kaj vse zmore limona?