Kako ohranjati mladostno in napeto kožo po 30. letu? Na jedilniku ne smejo manjkati 3 živila, ki brišejo gube

26. 5. 2024
Deli
Lepa, sijoča in mladostna koža se prične z ustrezno prehrano. (foto: Profimedia)
Profimedia

V trendu "večno" mladostnega in sijočega izgleda, ki nas preplavlja iz različnih smeri, se nekateri ljudje že hitro odločajo za uporabo različnih kozmetičnih produktov.   

Drugi gredo še korak dlje in so za lepotne spremembe pripravljeni poseči po drastičnih popravkih po telesu. Ob tem mnogi strokovnjaki poudarjajo, da se pot do zdrave, sijoče in posledično tudi mladostnejše kože, prične na krožniku.

Prav tako se določene spremembe na koži pričnejo po 30. letu ali še kasneje. Takrat je zaradi upočasnjevanja nastanka kolagena potrebno poskrbeti za vnos hranil, ki jih telo potrebuje kot hranilo za zdravo in čvrsto kožo.

»Svojemu telesu morate dati surovine za regeneracijo,« je v zvezi s tem za podkast portala mindbodygreen.com povedala Jennifer Hanway, certificirana nutricionistka, ki je podelila še nekaj nasvetov.

Ne spreglejte:

Kako poskrbeti za sijočo kožo po 30. letu?

Dodajanje aminokislin

Kolagen in elastin predstavljata strukturna proteina, ki pomagata oblikovati napeto, čvrsto in mladostno kožo. Ko se prične količina proizvodnje kolagena z leti upočasnjevati, se na drugi strani pospeši hitrost porabe. Spremembe se kažejo kot proces staranja, toda v izogib prehitrih spremembah na koži lahko preventivno naredite nekaj sprememb.  

Med drugim je to vnos aminokislin, ki so gradniki beljakovin. Dobimo jih z vnosom beljakovin. Priporočeni prehranski vnos beljakovin je 0,8 grama na kilogram telesne teže na dan. To predstavlja tudi najmanjšo količino beljakovin. Večina strokovnjakov predlaga, da si prizadevate za približno 100 gramov beljakovin na dan. »Za večino žensk je 100 do 120 gramov dobro izhodišče,« poudarja Hanwayeva.

Živila, ki so priporočljiva za mladostno kožo so tudi  aminokisline, ki jih dobimo z ustreznim vnosom beljakovin.

Živila, ki so priporočljiva za mladostno kožo so tudi aminokisline, ki jih dobimo z ustreznim vnosom beljakovin.

Profimedia

Ne pozabite na zdrave maščobe omega-3

Kožna pregrada skozi leta oslabi zaradi zunanjih dejavnikov, med katerimi sta tudi onesnaževanje in izpostavljenost UV sevanju. Notranji vzroki, ki lahko pripomorejo k poškodbam kože pa so tudi vnetni procesi, stres in pomanjkanje hranil. »Uživanje hrane, bogate s hranili je ključno kar lahko storite, da upočasnite proces staranja,« pravi lepotni kirurg Anthony Jan in pri tem za zdravje kože izpostavlja predvsem omega-3 maščobne kisline.  

Omega-3 maščobne kisline pridejo na račun lepote kože v poštev zlasti zaradi svojega protivnetnega in antioksidativnega delovanja. Prav tako so telesu v pomoč proti poškodbam prostih radikalov in oksidativnemu stresu. Izsledki 38 študij so pokazali da dodatki omega-3 pomagajo uravnotežiti vnetni odziv kože in ohranjati naravno lipidno plast kože.

Pomembnost koencima Q10

Človeško telo potrebuje antioksidante za boj proti prostim radikalom in škodljivim molekulam, ki uničujejo kožo. V zaščito proti škodljivim vplivom iz okolja telo samo proizvaja antioksidante, med katerimi je tudi koencim Q10. To je sicer v maščobi topna spojina, ki jo najdemo v vseh celicah kot njihovega pomočnika pri proizvajanju energije, ki jo telo uporablja v različne namene, vključno z nastankom kolagena in elastina.  

Koencim Q1 lahko pridobite tudi s hrano. Največ ga je moč najti v ribah, oreščkih, mesu in olivnem olju, ki jih je v prid čvrste in mladostne kože primerno večkrat dodati na jedilnik. 

Vir: sensa.mondo.rs

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič