10 ključnih korakov za najbolj optimalno pranje (tudi športnega) perila

10 ključnih korakov za najbolj optimalno pranje (tudi športnega) perila (foto: Profimedia) Profimedia
28. 11. 2019

Ste prepričani, da pravilno perete svoje perilo? Za vse, ki ste začetniki in vse, ki perete že leta, smo pripravili pregled desetih korakov za najbolj optimalno pranje, ki bo koristilo vam, vašemu perilu in okolju.

1. Preberite etikete


Ne zanesite se le na občutek! Preverite ali lahko neko oblačilo perete strojno ali le ročno. V primeru, da se določena oblačila lahko perejo le v kemični čistilnici, jih vsekakor odnesite tja. Poglejte tudi, na kateri temperaturi lahko perilo operete in kakšna so priporočila za sušenje.. Glede na to, iz katerih materialov je oblačilo narejeno, bo material različno reagiral na vročino, vodo in detergent.

2. Perilo razvrstite po barvi


Najpogostejša razvrstitev perila je belo, temno in barvasto perilo. Nekateri posebej perejo še perilo rdeče barve. Ali boste prali posebej, je seveda odvisno od tega koliko rdečih kosov perila imate. V primeru, da v dveh ali treh tednih lahko zberete dovolj za eno pranje, vam to vsekakor priporočamo. Sicer svetlejše rdeče perilo operite z barvastim, temnejše pa s temnim perilom.

3. Perilo razvrstite po materialih


Znotraj posameznih barv razvrstite perilo po materialih. Seveda brisač ne boste prali na enaki temperaturi kot bluze! Glede na material določite temperature in dolžino pranja. Na najvišji temperaturi 90°C operite le najbolj vzdržno perilo. Na najnižji temperaturi 30°C perite športna oblačila. Tista najbolj občutljiva oblačila pa lahko operete le na t.i. hladnem pranju. Če se vam resnično mudi in ne morete čakati na dovolj poln boben vašega pralnega stroja, lahko med seboj mešate materiale in barve, vendar nujno izberite temperaturo in čas pranja, ki ustreza najbolj občutljivemu kosu perila.

4. Poskrbite za madeže


Ste vedeli, da lahko veliko narediže že takoj, ko vidite, da ste svojo najljubšo majčko popackali? Takoj, ko se vam to zgodi, na madež namažite nekaj mila ali detergenta za ročno pranje posode. Če to ni mogoče, perilo pred pranjem prav tako namažite z milom, lahko pa uporabite tudi za to namenjene detergente, ki odstranjujejo madeže. Nujno poglejte, kakšen postopek tretiranja madežev je priporočen na etiketi.

5. Izberite pravi detergent in pravo količino


Ni vseeno, kateri detergent boste izbrali, saj ta določa življenjsko dobo oblačil. Izberite detergente za belo in za barvno perilo. Priporočamo uporabo novih kapsul Persil Disc s 4 močnimi komorami in tehnologijo Deep clean, ki ohranja obstojnost barv, odstranjuje madeže, neguje perilo in ohranja svežino. Kapsule Persil Disc preprečijo preveliko odmerjanje in prihranijo čas pri pranju. Najdete jih lahko v dveh različicah: Persil Discs Regular in Persil Discs Color, ki sta popolna kombinacija za belo in barvno perilo. Več si preberite tukaj.

6. Pravilno pripravite perilo za pranje

Vedno preverite žepe perila. Pozabljen račun lahko spusti barvo in uniči vaše belo perilo, robček pa se bo med pranjem raztrgal na tisoče malih delcov, ki jih bo resnično težko odstraniti s črne majčke. Prav tako zaprite vse zadrge in gumbe. Zaprite tudi prevleke za kovter, da se perilo ne bo zamotalo v veliko odprtino, saj se bo tako slabše opralo.

7. Nikar ne prenatrpajte pralnega stroja

Tudi, če res zelo želite oprati še tiste tri male majčke. Količina, ki gre v posamezni pralni stroj je določena in nikar ne prenatrpajte bobna stroja, ker tako ne poškodujete le perila, ampak tudi stroj. Prenatrpan stroj lahko pripelje do poškodb gume, ki zadržuje vodo, zelo preobremenjen pa bo stroj tudi med t.i. centrifugo, ko stroj ožema oprano perilo. Če prenatrpate boben, se tudi perilo ne opere dovolj dobro, lahko pa pride tudi do raztrganin posameznih oblačil.

8. Nastavite pravilno temperaturo in cikel

Na kateri temperaturi boste perilo oprali je odvisno predvsem od materiala perila. Rjuhe, spodnje perilo in brisače je priporočljivo prati na najviši dovoljeni (preverite etiketo) temperaturi, saj mora visoka temperatura perilo sanitizirati in odstraniti vse človeške tekočine in druge odmrle delce. Najbolj občutljivo perilo - svilnato perilo, zavese in drugo občutljivo perilo - perite na nizkih temperaturah. Nekatera športna oblačila, narejena iz materiala specifičnega za prepuščanje znoja med športno dejavnostjo, so bolj občutljiva na visoko temperaturo, zato vsekakor preverite etiketo. Nekatera športna oblačila lahko peremo le na hladnem pranju ali pa le ročno.

9. Pravilno jih posušite

Ni vse perilo primerno za sušenje v sušilnem stroju, zato bodite pozorni, katero perilo lahko sušite v sušilnem stroju in katero ne. Tisti, ki perilo obešate, bodite pozorni, kako obešate svoje perilo. Najlepše svilnate bluze nikar ne obesite na sušilno vrv s klinčki! Lepe bluze obesite na obešalnik, tega pa postavite na sušilno vrv. Sušenje na sušilni vrvi zunaj je poleti najboljše in najhitrejše. Vseeno bodite pozorni, kaj se zunaj blizu sušilne vrvi nahaja. Nikar je ne postavite v bližino kurilnega elementa, saj se bo perilo navzelo vonja. Enako velja za bližino sveže pognojenega vrta. Ko je perilo suho, je najboljše, da ga čim prej poberete in zložite. To velja za sušenje v sušilnem stroju in na obešalniku za perilo.

10. Pravilno jih zložite, zlikajte in shranite

Če ste perilo posušili v sušilnem stroju, je najbolje, da oblačila obesite in zložite takoj, ko je sušenje končano, saj je takrat najmanj nagubano. S tem se boste izognili likanju. Tudi na sušilni vrvi obešeno perilo lahko v večini primerov zložite brez likanja. Za zgubano perilo pa uporabite likalnik. Pomembno je, da ste pozorni tudi na temperaturo likalnika, saj se hitro dogodi, da vročila likalnika prismodi vašo najljubšo bluzo. Toplo zlikano perilo nujno pustite zunaj omare, da se shladi, saj vlaga, ki s toplega perila izhlapeva, nikakor ni dobrodošla za vašo omaro.