7 vsakodnevnih navad, zaradi katerih ste videti starejši

7 vsakodnevnih navad, zaradi katerih ste videti starejši (foto: profimedia) profimedia
25. 7. 2018

Ne kadite. Ne pozabite na kremo za sončenje. Ne izpuščajte spanca. Vseh teh pravil se moramo držati, če želimo ohraniti zdravo in mladostno kožo. Morda pa se s tem tudi uničujemo, čeprav se tega ne zavedamo.

Drage vlažilne kreme, maske, kreme za obraz in serumi morda niso priporočljivi, če vplivajo na druge vidike našega življenja. Zato naštevamo nekaj vsakodnevnih navad, ki vas lahko postarajo.

1. Spanje na bombažni blazini 

Ste opazili, da se po dobro prespani noči zbudite z gubami na obrazu? To je posledica ležanja na obrazu, kar povzroča črte ali gube. Za boljši učinek pomagajo svilnate prevleke oziroma iz drugega gladkega materiala, ki ne bo puščal sledi. 

2. Malce pregloboko pogledate v kozarec

V vročih dneh se je težko upreti hladnemu pivu ali koktajlu, še posebej na piknkih in vrtnih zabavah. 

Prekomerno uživanje alkohola zmanjšuje količino kolagena (beljakovine, ki kožo ohranja elastično) in povzroča rdečico, ki nastane zaradi razširjenih žilic. Poleg tega tudi izsušuje, natančneje posrka vlago iz kože, to pa pospeši nastajanje gub in vnetje.

3. Večopravilnost 

Če boste 24 ur na dan po cel teden garali, boste s tem morda navdušili šefa, zdravju pa ne boste naredili usluge. Med večopravilnostjo se telo spopada z večjim stresom kot takrat, ko se osredotočite na vsako nalogo posebej.

Nenehen stres pa lahko škoduje koži, še posebej pri staranju, saj povzroči vnetje, to pa sprosti mediatorje, ki uničujejo kolagen in vezivno tkivo, kar vpliva tudi na celjenje.

pulover

4. Nepravilno uravnavanje temperature

Vas v nekem trenutku zebe, v drugem pa se počutite kot v savni? Spremenljive temperature so zelo zoprne, nepravilno uravnavanje le-teh pa lahko vašo kožo popolnoma izsuši, ker vso vlago v vašem domu posrka zrak. Zato postanejo črte in gube na vašem obrazu še izrazitejše. 

Če morate temperaturo v stanovanju res naviti do konca, kožo najprej navlažite s hidrantno nočno kremo. Pijte dovolj vode, lahko pa si omislite tudi vlažilec zraka ter ga postavite v prostor, kjer preživite največ časa. 

5. Črtanje maščob z jedilnika

Vseh maščob ne gre metati v isti koš. Mononasičene in polinasičene maščobe so, za razliko od trans maščob, »zdrave«, hkrati pa dobro vplivajo tudi na kožo. Ključne so pri proizvajanju hormonov, hkrati pa so odgovorne za celično membrano. Če boste uživali dovolj zdravih maščob, bo vaša koža zdrava in lesketajoča. Nekaj živil, ki so bogata z zdravimi maščobami so avokado, sončnična semena, pa tudi ribe, lan in chia semena, ki vsebujejo omega-3 maščobne kisline.  

6. Nanašanje parfuma na vrat 

Alkohol v dišavah kožo močno izsuši, kar postane še posebej problematično, če si parfum nanesete, tik preden stopite na svetlobo. S tem močno povečate tveganje za nastanek kožne bolezni pri kateri se koža razbarva zaradi prekomerne izpostavljenosti soncu. Parfum lahko pripomore k tej bolezni, ker določene sestavine reagirajo na izpostavljenost UV žarkom, pri čemer ustvarjajo molekulo, ki je koži škodljiva.

Raje ga nanesite na paličico in z njo podrgnite po podlakti, oblačilih in laseh. 

7. Srkanje pijače po slamici 

Slamice so odlične v borbi proti madežem na zobeh in luknjam. Kaj pa slabe plati? Ponavljajoče šobljenje ustnic lahko povzroči gube okoli ust. Rešitev? Opustite slamice in raje preberite nasvete o naravnem beljenju zob.