Kaj je zvočna terapija? (in kaj dobrega imam od nje?)

Kaj je zvočna terapija? (in kaj dobrega imam od nje?) (foto: profimedia) profimedia
4. 3. 2020

Za zvočno terapijo ste zagotovo že slišali, udeležili pa se je verjetno še niste. Zakaj pa bi se je? 

Ko boste natančneje vedeli, kaj se dogaja na zvočni terapiji in kakšne so pozitivne posledice, se morda tudi sami odpravite nanjo. In ne, ne govorimo o vaši najljubši pesmi in karaokah v avtu, čeprav vas tudi to lahko spravi v boljšo voljo. 

Kaj sploh je zvočna terapija?

V bistvu zajema veliko različnih terapij, med drugim tudi zvočno terapijo s tibetanskimi gongi in zvočne kopeli. Na terapiji se uporabljajo inštrumenti - nekakšne sklede, ki so namenjene globokemu poslušanju s celim telesom. Zvoki se uporabljajo za sproščanje stresa in izboljšanje spomina. Mišljenje je, da nas zvok napolni z energijo in sprosti. 

Seveda se tako kot masaža, vsaka zvočna terapija razlikuje glede na želje in cilje posameznika. Pogosto se začnejo z dihalnimi vajami, ki upočasnijo misli in s katerimi se osredotočimo na telo, še posebej na sluh. Zvočne posode se polagajo na telo ali ob glavo. V manj statične terapije sta vključena joga in thai-chi, zvok pa pomaga sprostiti dele telesa, ki so preveč napeti. Terapija  lahko traja le 20 minut ali pa vse do dve uri. 

Pozitivni učinki zvočne terapije

Da lahko zvočna terapija izboljša tako fizično kot psihično počutje so potrdite tudi nekatere raziskave. 

Študija objavljena septembra 2016 je pokazala, da je terapija s tibetanskimi zvočnimi posodami zmanjšala stres in jezo, še posebej pri udeležencih, ki terapije prej sploh niso poznali. Druga raziskava se je osredotočila na paciente s fibromialgijo (bolezen sodi v skupino zunajsklepnega revmatizma in povzroča izjemno utrujenost in bolečino v mišicah, vezeh ter kitah). Z zvočno terapijo, na kateri so poslušali predvsem nizke tone, se je povečal čas, ko so pacienti lahko sedeli in celo stali, ne da bi jih kaj bolelo. 

Zvočno terapijo nekateri uporabljajo tudi proti anksioznosti in za boljše mentalno zdravje.