Planet opic

"Gospod, kar pridite in se ulezite; Depilacija po celotnem telesu bo malce trajala ..." (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
14. 6. 2009

Ste se odločili, da se znebite vseh dlak na rokah, nogah, prsih, hrbtu, skratka po vsem telesu, in pravite, da niste metroseksualec? Ja, verjamemo vam, da ste športnik.

Verjeli ali ne, a tudi moški se depilirajo. In ne govorimo samo o rezanju dlak z brade z najostrejšo klasično britvijo, ki je v rokah napačnega lahko življenjsko nevarna, temveč tudi o odstranjevanju izrastkov (katerih rast vzpodbuja moški hormon testosteron) drugod po telesu.

Ženske nam pravijo, da imajo rade kožuščke na moških. Lahko smo torej kosmati, kolikor želimo, vse dokler se (zlasti v poletih mesecih) zaradi dlak ne začnemo potiti kot Indiana Jones med plezanjem po templjih. A medtem ko bodo razni Fordi, Pitti in Cavazze kljub dolgim grivam, bradam, kosmatim ramenom in hrbtom v ženskih očeh vedno seksi, boste vi, potomec burne ljubezni med jamskim medvedom in orangutanom, naenkrat postali tarča njenih depilacijskih pripomočkov. Sploh veste, kako prekleto boli odstranjevanje dlak na hrbtu z voskom?

Epilacija

Je postopek odstranjevanja dlak, pri katerem se odstrani vsaka dlaka posebej. Primeren je predvsem za odstranjevanje dlak na manjših površinah telesa. Z iglo, v kateri je električna napetost, vam odstranijo vsako dlako posebej, in sicer tako, da iglo vstavijo v lasni mešiček, nato pa usmrčeno dlako potegnejo ven s pinceto. Ob vbodu občutimo zbodljaj in pekoč občutek v koži.

Učinek: Dlake se pojavijo šele po štirih tednih ali kasneje. Epilacija je odlična metoda za odstranjevanje obrvi ter dlak v ušesih in nosu, primerna pa je tudi za druge, ne preveč poraščene dele telesa ali pa za odstranitev posameznih večjih dlak.

Bolečina: 3/5 Odvisno od tega, ali so vas že kdaj mučili.

Depilacija z voskom

Postopek se začne z nanosom toplega voska. Z valjarjem (ta tudi pripravi živčne končiče na glavni dogodek) nanesete vosek, na povoščeni predel položite trak iz tkanine, potem pa ? cuuuk! Erm, boli!

Učinek: Po dobrem tednu dni se bodo dlake lahko spet pojavile, po treh tednih pa jih zraste več kot polovica. Depilacija ima eno veliko prednost pred navadnim britjem: razredči čredo.

Bolečina: 5/5 Boli kot sam hudič.

Lasersko odstranjevanje

Kombinacija temnih las in svetle polti je idealna za lasersko odstranjevanje dlak, saj temna barva bolje absorbira svetlobo laserja. Koliko časa bo koža ostala popolnoma brez dlak, je odvisno od polti, od tega, na katerem delu telesa je bila dlaka ter v kateri fazi rasti je bila odstranjena. Laserski svetlobni žarek učinkuje na kromofor v dlaki, ki žarek absorbira. Žarek nato potuje po steblu do jedra dlake. Med potjo se svetlobna energija pretvarja v toplotno in z neposrednim vplivom na melanin, ki ga dlaka vsebuje, uniči tako dlako kot tudi njeno zasnovo.

Učinek: Za popolno odstranitev dlak je potrebnih več obdelav. Če imate dovolj denarja, je to za zdaj edini postopek za trajno odstranitev večjih preprog na vašem telesu.

Bolečina: 5/5 Prekleto boli.

Britje

Bodibuilderji so že zdavnaj ugotovili, da na telesu ne smejo imeti dlak, če želijo svoje mišice postaviti na ogled. Le tako se rezultati treningov resnično dobro vidijo. Ko se privadite na čuden občutek, da imate po puberteti spet gladke noge, se zdi obrito telo čisto okej.

Učinek: To je hitra, poceni in preprosta metoda odstranjevanja dlak. Seveda pa dlake znova zrastejo. Po navadi že v enem tednu.

Bolečina: 1/5 Je ni. Razen če uporabljate pradedkovo britev iz prve svetovne vojne.

foto: Shutterstock