Nespečnost: Kako (končno) prespati noč v enem kosu?

Nespečnost: Kako (končno) prespati noč v enem kosu? (foto: profimedia) profimedia
2. 7. 2019

Za vse nespečneže, ki jim prebujanje sredi noči ni tuje, je tu nekaj trikov, ki lahko pripomorejo k boljšemu spancu in posledično preprečijo zbujanje ob nemogočih urah. 

Da morate ustvariti spalno rutino (in se je držati), vam je verjetno že jasno. Mi dodajamo še nekaj nasvetov, ki ste jih morda pozabili vključiti in jih še niste preizkusili. 

  • Sprostite um in misli. Joga na primer poskrbi za oboje: razbremeni zakrčene mišice in vam z osredotočenim dihanjem ponudi sprostitev ter odklop od stresa. Preizkusite naslednje 3 vaje, ki jim bodo kos tudi popolni začetniki: Pred spanjem naredite naslednje 3 vaje (video)

  • Prilagodite spalnico. Spalnica ima jasen namen: v njej spimo. Dandanes pa jo opremimo tudi s televizijo, v posteljo nesemo prenosni računalnik in tik ob glavi polnimo telefon. Če želite resnično izboljšati kvaliteto spanja, morate preseliti vse elektronske naprave v drug prostor. Prilagodite tudi svetlobo in vzdržujte temperaturo na malce hladnejši ravni. S tem boste sporočili telesu, da je spalnica namenjena le enemu opravilu: spanju. 

  • Odstranite ure iz vidnega polja. Tiktakanje vas morda spravlja ob pamet, ko se trudite zaspati, pa tudi ko se prebudite sredi noči. Preračunavanje, koliko časa še lahko spite preden se oglasi budilka, doda stres in prepreči, da bi se lahko umirili in zatisnili oči.

  • Po poldnevu se izognite kofeinu v vseh oblikah, alkohol pa omejite na eno pijačo. V poletnih dneh si predvsem v popoldanskem času radi privoščimo alkoholno osvežilno pijačo, ki pa bo ovirala spanec. Zato jih omejite. 

  • Redno se gibajte. Po večernem sprehodu ali daljšem teku je dober spanec zagotovljen. Vendar ne pozabite, da lahko fizična aktivnost tik pred nočnim počitkom zmoti umirjenost in ritem. 

  • Vsak dan se zbujajte ob isti uri. Tudi če se ponoči prebujate in vas zjutraj zamika, da bi za uro ali dve podaljšali spanec, se želji uprite. Čez dan boste verjetno bolj izčrpani kot običajno, zvečer pa bo zaspati malce lažje. 

  • Izognite se popoldanskemu počitku. Raje pospešite utrip s športno aktivnostjo in počakajte do večera, ko boste potrebovali utrujenost. Ta vas bo obdržala v spancu celo noč. 

Preverite tudi: