Ob nedeljah beremo svetovne uspešnice: Tole bo bolelo, Adam Key

Ob nedeljah beremo svetovne uspešnice: Tole bo bolelo, Adam Key (foto: mk) mk
8. 9. 2019

Britanski pisatelj in scenarist Adam Kay je začel pisati dnevnik kot pripravnik, nadaljeval s pisanjem kot zdravnik sekundarij in kot mladi zdravnik ginekolog v javnih bolnišnicah. V dolgih dneh in neprespanih nočeh je pomagal nešteto bolnikom, na svet spravil več kot tisoč otrok, spil hektolitre kave in komaj kakšen vikend preživel doma. No potem je pustil zdravniški poklic in začel pisati knjige in scenarije.

Le kaj piči človeka, da izbere poklic z 90-urnim delovnikom na teden, in to za manj denarja, kot ga parkomat pred bolnišnico nabere na uro? Ali tako rad brklja po človeškem drobovju in odloča med življenjem in smrtjo? Ali je delo zdravnika res sanjski poklic?


Adam Kay je v zabavnih dnevniških zapisih Tole bo bolelo, ki so hitro postali svetovna uspešnica, opisal svoje najbolj neverjetne in presunljive, v resnici pa vsakdanje zdravniške izkušnje, ki si jih je nabiral v britanski državni bolnišnici ─ in zadel v živo!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Out now in Slovenia, with added chilli...

A post shared by Adam Kay (@amateuradam) on

Objavo dnevniških zapiskov je sprožila akcija ministra za zdravje, ki je leta 2015 mladim zdravnikom skušal vsiliti novo kolektivno pogodbo, zaradi katere so se zdravniki odločili za stavko, vladni propagandni stroj pa jih je obtožil pohlepa. Kayu se je ob spremljanju teh dogodkov trgalo srce in želel je nekaj ukreniti.

Obešenjaške zdravniške zgodbice
Kadar zdravniki kramljajo med sabo, si pogosto pripovedujejo zabavne zgodbice o bolnišničnih prigodah in z njimi požanjejo med kolegi hehet. Zgodi se na primer, da v središču pozornosti niso vedno bodoče mamice. Nekoč so Kaya nujno poklicali v eno od sob v porodnišnici zaradi poškodbe njenega moža. Mož se je zviral na porodni žogi in telebnil z nje naravnost na glavo ...
Neki drugi dan pa se je sprožil se alarm za reanimacijo. Kup ljudi je začelo dirjati gor in dol, vse je bilo zaprašeno, na tleh so ležali kosi ometa. Kaj se je zgodilo? Babica je vrvico, s katero sprožiš alarm, potegnila s tako silo, da je skupaj z njo izpulila tudi pol stropa.
Stari kirurg si je pri šivanju ovijalke preme trebušne mišice običajno pomagal s sterilno jedilno žličko, s katero je zaščitil tkiva pod ovojnico. Zgodilo se je, da mu je žlička padla v trebušno votlino, a se mu ni ljubilo ubadati z njo in jo pustil tam …

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Excited to get my hands on a proof copy of TWAS THE NIGHTSHIFT BEFORE CHRISTMAS but worried the blurb is too modest. Out in October. Pre-order now - link in bio. #nightshift #thisisgoingtohurt

A post shared by Adam Kay (@amateuradam) on

V srcu bo vedno ostal zdravnik
V zadnjem zapisu Kayevega zdravniškega dnevnika bralca mine smeh. Pretresljivo je opisan primer, ki se ni iztekel srečno kot večina drugih ─ in je obesil medicino na klin. Zaplet s carskim rezom, ki se je slabo končal, ni bil njegova krivda niti uradno niti neuradno, pa vendar tega ni mogel preboleti. Dobro se je zavedal, da si je tisti, ki tega ne more vzeti v zakup, izbral napačen poklic – pa čeprav bo v srcu vedno ostal zdravnik.