Obstaja dober razlog, zakaj bi si morali vsako jutro postaviti teh 7 vprašanj

Obstaja dober razlog, zakaj bi si morali vsako jutro postaviti teh 7 vprašanj (foto: Profimedia) Profimedia
25. 4. 2022

»Človeka osrečijo njegovi lastni napori, brž ko spozna potrebne prvine za srečo – preproste užitke, določeno mero poguma, nesebičnost, ljubezen do dela in predvsem čisto vest. Zdaj sem prepričana, da sreča niso le prazne sanje.« —George Sand

Če se zjutraj pogosto zbudite nejevoljni in polni negativnih misli, odslej vsako jutro odgovorite na sedem vprašanj – naučili se boste osredotočiti na pozitivno in biti srečni. Saj veste, sreča ni odvisna od materialnih stvari ali slovesa, veliko bolj prihaja od znotraj. Prebudite ta občutek.

1. Kje sem ta trenutek – v primerjavi s tem, kje želim biti čez mesec, leto …?

To je morda eno pomembnejših vprašanj, ki bi si jih morali zastaviti, če se želite naučiti biti srečni.

Dobro je imeti pomembne cilje v življenju, ti dajejo smisel. Hkrati pa je pomembno vedeti, kje na tej poti uresničevanja sanj se trenutno nahajate. Če hočemo namreč nekam priti, moramo ugotoviti, kje smo ta trenutek.

In ko se zaveste, da si nenehno prizadevate za dosego svojih ciljev, se boste počutili srečnejše in uspešnejše.

2. Kako lahko svojim najdražjim danes izkažem več ljubezni?

Na to vprašanje poskusite odgovoriti čisto vsako jutro, takoj ko se zbudite – tako se osredotočite na pozitivno, torej kako svojim najdražjim izkazati ljubezen in hvaležnost, namesto na vse njihove pomanjkljivosti ali napake, ki so jih storili v preteklosti.

Nihče ni popoln. Naučite se biti srečnejši tako, da pogosteje izražate svojo ljubezen do svojih najdražjih. 

3. Za kaj vse sem danes hvaležen/hvaležna?

Ko boste odgovarjali na to vprašanje, se boste osredotočili na vse stvari, za katere ste lahko hvaležni in verjetno boste ugotovili, da jih je kar nekaj.

(Pre)pogosto namreč zanemarjamo vse pozitivne strani našega življenja in obtičimo v razmišljanju o vseh negativnih – kaj vse slabega se je zgodilo in česa nimamo.

Večina si nas želi veliko stvari, a stvari, ki jih želimo, niso nujno stvari, ki jih moramo imeti, da bi bili srečni. So stvari, za katere mi mislimo, da bodo naredile naše življenje boljše. Pa bodo čisto zares?

4. Kaj v svojem življenju moram spremeniti?

Katere stvari v svojem življenju moram spremeniti, da bi se počutil/a srečnejše in bolj sproščeno? Kako lahko izboljšam svoje vedenje, da bi se počutil/a dobro? Ali obstajajo določene stvari, ki jih moram odstraniti iz svojega življenja, kot so denimo toksična prijateljstva in nenehna potreba po ugajanju?

Razmislite o vseh teh stvareh, vsako jutro, tako boste lažje odkrili, kateri mora biti vaš naslednji korak.

5. Kako preživljam/porabljam svoj čas?

Kako preživim vsak dan? Ali se dovolj trudim za izpolnjevanje svojih ciljev? Mi ostane dovolj časa za preživljanje z najdražjimi ali za stvari, v katerih uživam? Ali prepogosto odlagam stvari?

Razmislite o tem, kako porabljate svoj čas, da boste vedeli, kaj lahko storite, da bi se bolje počutili. Ne zapravljate časa za nepotrebne stvari.

6. Katere so moje najpogostejše misli?

O čem čez dan najpogosteje razmišljate? Katere misli vam ne dajo miru? So te pozitivne ali imate veliko negativnih misli, ki prihajajo nepovabljene in vas vlečejo navzdol?

Zakaj je pomembno pozornost nameniti mislim, stvarem, o katerih razmišljate vsak dan?

Tako boste vedeli, ali morate ukrepati in pregnali te neprijetne misli, ki vas motijo.

7. Kako si bom danes polepšal/a dan?

Da bi se naučili biti srečni, začnite zjutraj razmišljati o različnih stvareh, ki vam lahko polepšajo dan. Kaj zabavnega lahko naredite danes?

Ne prebujajte se z mislijo na svoje skrbi in obveznosti in kaj vse vam manjka. In tudi če vam sprva morda ne bo do tega, se prisilite in se nasmehnite. Še vseeno boste lahko poskrbeli za vse, obveznosti bodo počakale, le drugačen odnos boste imeli do vsega – ne boste se počutili tako negativno.

To so vprašanja, ki vas prisilijo v razmišljanje o tem, kaj lahko naredite, da bi bili srečnejši, zato ne oklevajte, vsako jutro si odgovorite nanje.

In še ena misel za konec:
"Nobena stvar ne naredi človeka srečnejšega kot njegovo lastno prepričanje, da je naredil najboljše, kar je mogel." —Mihailo Pupin