Najlepše tekaške preizkušnje

Najlepše tekaške preizkušnje (foto: Profimedia, Shutterstock) Profimedia, Shutterstock
25. 4. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Preverili smo, kateri so tisti najbolj zanimivi teki, ob katerih si lahko še napasete oči ob prelepi panorami.

Ob zanimivih in lepih stvareh naj bi čas hitreje tekel in zaradi tega bi lahko tudi naporne dolge tekaške razdalje psihično lažje premagali.

Tek dveh oceanov, Cape Town (JAR)

56 kilometrov dolga preizkušnja med dvema oceanoma (Atlantski in Tihi), ki jo imenujejo najlepši maraton na svetu, vsako leto poteka na velikonočno soboto. Poleg ultramaratona lahko po najlepši progi na svetu tečete tudi polmaraton in tudi nekaj še krajših preizkušenj. Več na twooceansmarathon.org.za.

Rimski maraton, Rim (Italija)

Na Rimskem maratonu tečete mimo 400 zgodovinskih znamenitosti, katerih je seveda večno mesto polno, in tek naj bi zaradi tega minil hitreje (v glavi). Maraton od leta 1982 prirejajo v začetku aprila, start in cilj pa sta pred mogočnim Kolosejem, enem izmed največjih spomenikov človeštva. Več na maratonadiroma.it.

Polmaraton Julije in Big Five marathon, provinca Limpopo (JAR)

Savanski maraton poteka vsako leto konec junija v naravnem parku Entabeni na severovzhodu Južnoafriške republike. Big Five (Velikih pet) se imenuje, ker lahko med tekom vidite leva, leoparda, slona, povodnega konja in bika. Čeprav se sliši nevarno, do zdaj v 12-letni zgodovini tega nadvse atraktivnega teka ni bilo nobenih nesreč in nevšečnosti. Več na big-five-marathon.com.

Romea, Verona (Italija)

Tek večne nesmrtne ljubezni vsako leto tečejo na valentinovo v Veroni, mestu Romea in Julije. Prireditev seveda privabi veliko zaljubljenih parov, ki 21-kilometrsko preizkušnjo pretečejo v dvojicah in si tudi na ta način izkažejo ljubezen. Več na giuliettaeromeohalfmarathon.it.

100 milj Istre, Umag (Hrvaška)

100 milj Istre (161 km) je ultra tekaška preizkušnja, ki se jo je udeležilo že kar nekaj Slovencev. Lahko tečete tudi na krajše razdalje: 110 km, 67 km in 41 km. Tek se odvija v začetku aprila, ko so pogoji praktično idealni za tek po tej čudoviti pokrajini. Več na www.istria100.com.

Maraton ob polnočnem soncu

Maraton se odvija pri mestu Tromso na severu Norveške vsako leto junija. Posebnost teka je tako imenovani polarni dan, ko sonce neprekinjeno sije 24 ur. Start maratona je ob 20.30, polmaratona pa dve uri pozneje, tako da je to nočni tek v znamenju sonca. Več na www.msm.no.

Transilvanija 100k (Romunija)

Transilvanija je najbolj znana kot domovina grofa Drakule. Start ter cilj ultra maratonskih preizkušenj je prav pred gradom Bran, v katerem je nekoč bival krvoločni Vlad III. Tepes, ki je bil osnova za grofa Drakulo, katerega si je izmislil pisatelj Bram Stoker. Poleg 100 km preizkušnje se lahko udeležite tudi tekov na 80, 50, 30 in 20 kilometrov. Dogodek se oglašuje kot tek v Drakulini senci. Več na www.transylvania100k.com.

Bagan tempelj maraton (Mjanmar)

Tek po Baganu med zgodovinskimi budističnimi templji je prav gotovo izjemno doživetje, kot je že sam obisk zanimive in pestre države Mjanmar (nekoč Burma), v kateri živi 135 različnih etničnih skupin. Več na bagan-temple-marathon.com.

Foto: Profimedia, Shutterstock