Prijeten izlet, lepi razgledi in lekcija iz kulturne dediščine - Križna Gora in cerkev svetega Križa nad Škofjo Loko

13. 6. 2024
Deli
Na hrib vodi zelo lepa pot, ki vam ne bo vzela več kot eno uro. (foto: Profimedia)
Profimedia

Križna gora (Sveti Križ) nad Škofjo Loko je idealna destinacija za ljubitelje narave in lepih razgledov.

Na vrhu se vam bo zdelo, da se lahko Šmarne gore skoraj dotaknete, lep pogled je na Kamniško-Savinjske Alpe, vidite lahko cerkvico Sv. Tomaža, v ozadju pa tudi smučišče Stari vrh. Na hrib vodi zelo lepa pot, ki vam ne bo vzela več kot eno uro.

Preberite še:

Za vsako lepo stvar se je treba malo potruditi, tako tudi za lepe razglede in obiske posebnih cerkvic, ki jih skriva Slovenija. Ena od takih je cerkev sv. Križa na Križni Gori nad Škofjo Loko, ki leži na izjemno razgledni legi. V notranjosti skriva pomembno kulturnozgodovinsko dediščino: kamnoseške detajle in freske, ki jih uvrščajo v vrh poznogotskega realizma v slikarstvu na Slovenskem.

Z vrha se ponuja lep razgled na okoliške hribe, kot sta Lubnik in smučišče Stari vrh, Ljubljansko kotlino ter Karavanke.

Z vrha se ponuja lep razgled na okoliške hribe, kot sta Lubnik in smučišče Stari vrh, Ljubljansko kotlino ter Karavanke.  V neposredni bližini cerkve, ki je današnjo podobo dobila sredi 19. stoletja, stoji tudi lovski dom, ki je odprt ob koncih tedna in praznikih.

Najbolj obljudeni poti na Križno Goro vodita iz Škofje Loke in vasi Praprotno. Do vrha boste po lahki in označeni poti potrebovali okoli ene ure, v tem času pa boste opravili približno 300 višinskih metrov. Na vrh se lahko pripeljete tudi z avtom po asfaltirani cesti.