“Potreboval je nekoga, ki bi verjel vanj.” (Pes Gumbo, po 700 dneh v zavetišču)

pes v zavetišču (foto: Profimedia) Profimedia
27. 12. 2022

Pes Gumbo je končno našel svojo srečo, potem ko je več kot 700 dni preživel v pasjem zavetišču. Coonhound Gumbo zdaj živi z lastnikom Donom Cowanom in njegovo ženo, ki sta posvojila mladiča iz zavetišča za živali v Severni Karolini, starega približno eno leto.

"Ko je bila njegova slika objavljena na spletni strani zavetišča, ga je veliko ljudi prišlo pogledat, vendar je bil izjemno sramežljiv in prestrašen ter se je izogibal neznancev," je Cowan povedal za Newsweek in dodal: "Nek par se je vozil sedem ur, da bi ga posvojil, vendar sta se se na koncu odločila, da ga vendarle ne posvojita, ker ni kazal interesa, da bi z njima navezal stik."

Ko je bil zunaj s pitbulli, ki so neprestano lajali, je Gumbo razvil strah pred glasnimi zvoki in postal še bolj depresiven. 

"Osebje zavetišča se je po svojih najboljših močeh trudilo, da bi ga socializiralo in ga redno peljali na sprehod, toda če bi na sprehodu koga srečal, se je hotel skriti," je dejal Cowan. "To je trajalo dve leti in izjemno smo hvaležni osebju, da ni obupalo nad njim. Rekli so nam, da potrebuje le nekoga, ki bo verjel vanj - in imeli so prav."

"Ko smo videli sliko Gumba, smo ga takoj šli pogledat," je dejal Cowan. "Bal se nas je, še posebej mene, zato se je raje žena ukvarjala z njim."

Po približno dveh urah se je Gumbo začel naslanjati na ženino nogo, vendar še vedno ni želel pogledati nobenega od njiju. Ko ji je iz rok vzel priboljšek, so bili reševalci presenečeni.

"Odločili smo se, da bomo tvegali in ga vzeli na enotedensko preizkušnjo," je pojasnil Don. "Do konca prvega dne sva bila že zaljubljena vanj, zato sva se odločila, da ga uradno posvojiva."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zavetišče Horjul (@zavetiscar)

Sprva Gumbo sploh ni hotel vstopiti v hišo in so ga morali odnesti čez prag. Toda kmalu se je naselil v svojem novem domu, se spoprijateljil s tamkajšnjimi mačkami in se hitro zbližal z družinskim psom Gracie.

"Tečeta in se igrata skupaj, izmenično lovita drug drugega in se skupaj borita. To se je odlično izšlo," je dejal Cowan. "V nekaj mesecih je postal pogumnejši in zelo prijazen do sosedov in obiskovalcev našega doma."

Po težkem začetku Gumbo zdaj srečno živi s svojo ljubečo družino.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zavetišče Horjul (@zavetiscar)

"Tako je ljubek in lahko vidite, da nam ŽELI ugoditi. Običajno je dovolj en opomin, da ustavimo kakršno koli neželeno vedenje, vendar ga je treba pogosto opomniti, naj se težko upre mačji hrani – to je preprosto preveč mamljivo," je rekel Cowan.

Gumbo, ki je velik ljubitelj igrač in se rad igra na prostem, na sprehodu pogosto išče veverice ali ptice.

"Tako sva srečna, da sva izkoristila priložnost in verjela vanj. Je izjemen in čudovit pes." pravita Cowanova. 

Tudi vi lahko posvojite svojega psička iz zavetišča

Danes je psička v zavetišču Horjul skotila kar 11 mladičkov. Še veliko več štirinožnih prijateljev čaka na vas. Vendar pozor: posvojite jih le, če resnično lahko skrbite zanje. Če jim lahko nudite lep, prijeten dom. Že med samim postopkom posvojitve je posvojitelj sicer seznanjen z osnovnimi pogoji, ob posvojitvi pa podpiše posvojitveno pogodbo. Pred posvojitvijo s seboj prinesite ovratnico, povodec, za mačke transporter, po dogovoru z oskrbnikom tudi hrano, ležišče in ostalo opremo za kužka. 

Lahko pa pomagate tudi tako, da žival posvojite na daljavo, z donacijami ali da preprosto delite informacije o zavetišču Horjul ali kateremkoli drugem zavetišču v vaši okolici. Zato, ker si prav vsak zasluži varno zavetje doma.