Preženite skrbi pred odhodom v posteljo za kvalitetnejši spanec

Preženite skrbi pred odhodom v posteljo za kvalitetnejši spanec (foto: Profimedia) Profimedia
4. 12. 2017

Kolikokrat niste morali zaspati, še posebej v decembrskih dneh, ker se vam po glavi podijo skrbi? Katera darila izbrati, kakšno hrano pripraviti, ali je vaša hiša dovolj velika za božično zabavo ... Da boste vse lahko izpolnili, si z večerno rutino zagotovite dober spanec.

Zakaj bi sploh potrebovali rutino, če je dovolj že, da ležete v posteljo in skušate zatisniti oči? Prav zato. S tem boste telesu sporočili, da se približuje čas za spanje, zato se morajo misli počasi umiriti. Če se želite zbuditi sveži in spočiti, morate v posteljo leči brez skrbi. To je mogoče z nekaj navadami, ki vas bodo sprostile:

  • V posteljo se odpravite ob isti uri

Ko začnete z rutino je pomembno, da si najprej zastavite uro, ob kateri se boste vedno začeli pripravljati za spanje. Priporočljivo je, da je vsak dan enaka, če je to le mogoče. Nič hudega ne bo, če boste nekaj minut poznejši, v glavnem pa se je skušajte držati. Preračunajte tako, da boste vsako noč dobili dovolj ur spanca.

  • Kopalnico opremite z eteričnimi olji

Ko se pripravljate za spanje, verjetno nekaj časa preživite v kopalnici. Da se boste zares sprostili, jo opremite z eteričnim oljem sivke in evkaliptusa, ki vas bosta pomirila in pregnala napetost.

  • Topla prha

Po dolgem, napornem in stresnem dnevu si radi privoščimo toplo prho. Zakaj? Ker nas topla voda sprosti, prha pa daje občutek svežine. Zato je obvezen del večerne rutine.

  • Ustvarite udobno okolje

Sestavite seznam stvari, ki vedno pomirijo in zamotijo vaše misli. Naj bo to glasba, topel napitek, mehka odeja, dišeča posteljnina, joga, dišeče svečke, zvok valovanja morja … Uporabite svojo domišljijo. Prostor, v katerem spite, opremite s stvarmi iz seznama, a ne z vsemi naenkrat. Odvisno od tega, kako se počutite in česa si danes želite. Ker takšna opravila vzamejo le nekaj minut, jih lahko naredite vsak dan, preden se pogreznete med rjuhe.

  • Čaj ali toplo mleko

Med večerno rutino (najbolje na začetku) si privoščite toplo mleko ali enega izmed čajev s pomirjujočimi učinki (najdete jih v vsaki bolje založeni trgovini z živili). S tem se tudi miselno pripravite na spanje, saj veste, kaj sledi.

  • Zapišite stvari na list papirja

Skrbi in opravke, ki jih morate postoriti jutri, zapišite na list, kjer bodo varno shranjeni. Sedaj jih lahko odstranite iz misli in ste hkrati bolj sproščeni, saj natanko veste, kaj vas čaka v jutrišnjem dnevu. Če pri zapisovanju opazite, da je vsega skupaj preveč za en dan, razdelite stvari na več dni, glede na pomembnost.

  • Sladke sanje

Ostane vam še zadnje dejanje: končno se ulezite k počitku. Z umirjenim dihanjem se boste kmalu zazibali v trden spanec. Lahko noč!

Preberite tudi: