Pritoževanje slabo vpliva na naše zdravje

Pritoževanje slabo vpliva na naše zdravje (foto: unsplash) unsplash
16. 4. 2020

Ste kdaj pomislili na to, da s svojim pritoževanjem škodujete sebi in vsem okoli vas? 

Zakaj se pritožujemo in nergamo? Verjetno ne zato, ker bi želeli druge mučiti s svojo negativnostjo, kajne? Načeloma to počnemo, ker se želimo "zventilirati". Morda se nam zdi, da se bomo počutili bolje, če se bomo pritoževali in tako dali iz sebe svoje frustracije. 

Pa vendar ni tako preprosto, pravi tudi znanost. Pritoževanje in izražanje negativnosti je hitro nalezljivo, kar pomeni, da lahko potegnemo v svoj 'krog pritoževanja' tudi druge, ki sicer tega ne bi počeli. Tako poskrbimo, da se cel krog ljudi počuti slabše in se osredotoča na negativnosti. 

Poleg tega pa je pritoževanje slabo tudi za naše možgane in zdravje.

Med pritoževanjem se namreč sprošča stresni hormon kortizol, ki spremeni pretok krvi, energije in kisika v telesu. Poviša se raven krvnega sladkorja in krvni tlak, kar pa vliva tudi na rušenje imunskega sistema, zaradi česar postanemo bolj dovzeti tudi za druge bolezni.

Kakšna je rešitev?

Potrebno je torej razmisliti, kako svoje frustracije sprostiti na neškodljiv način. Vsakdo lahko najde svoj način. Morda se za začetek pogovorimo sami s seboj. To lahko storimo med sprehodom v naravi.

Druga rešitev pa je tudi ta, da zavestno poskušamo zamenjati pritoževanje s hvaležnostjo.

Ko se zalotimo, da se želimo pritoževati, spremenimo pozornost na nekaj, za kar smo hvaležni. Hvaležnost namreč deluje ravno obratno kot pritoževanje. To pomeni, da izboljša počutje, odpravlja anksioznost in zmanjšuje stresni hormon kortizol. 

To zahteva nekaj vaje in vztrajanja, vendar zapomnimo si, da lahko vedno zamenjamo "ploščo".  Vedno lahko spremenimo svoje misli, saj smo le mi njihov gospodar.

Z lepimi mislimi bomo vplivali dobro tudi na našo okolico in pozitiven krog se bo širil in širil. 

Vir: consciousreminder.com

Preberite še: Zakaj so ljudje, ki imajo radi naravo, najboljši ali pa S pritoževanjem znižate svojo vibracijo