Se prhate s toplo ali hladno vodo? TO naj bi bilo bolje

Se prhate s toplo ali hladno vodo? TO naj bi bilo bolje (foto: Profimedia) Profimedia
21. 3. 2023

Ste eden tistih, ki se rad prebuja ali zaključi dan z rahlo hladno vodo, ali prisegate na tople, že skoraj vroče prhe? Poglejmo, kaj naj bi bilo boljše za zdravje. 

Čas je, da naredimo konec večni debati o tem, ali se je bolje prhati s toplo ali mrzlo vodo. No, ali pa bomo situacijo še otežili ... Preverite dobre in slabe strani obojega. 

Kot boste videli, ima tako mrzla kot topla voda svoje prednosti. 

Najprej poglejmo, kakšne so prednosti hladne prhe:

Če dan začenjate s prho, in to z mrzlo, morda skodelice kave sploh ne boste potrebovali. Naravno boste prebudili telo in blagodejno vplivali na presnovo. 

Čeprav je za ljubitelje tople vode to skoraj nemogoče, vas lahko mrzla voda spravi v dobro razpoloženje. Med prhanjem se namreč iz perifernega živčevja v možgane pošiljajo impulzi, kar lahko deluje celo antidepresivno. 

Hladna voda lahko izboljša zdravje kože - našega največjega organa. V stiku s hladno vodo se poveča pretok krvi, da se ohrani temperatura v jedru in zaščitijo vitalni organi. Zmanjša pa se cirkulacija tik pod površjem kože. Hladna voda pomaga zožiti pore, zato boste opazili lepšo polt predvsem na obrazu. Če si boste umili še lase, bo hladna voda zožila pore tudi na lasišču in zaprla povrhnjico, kar zadrži vlago v laseh ter jih naredi gladke in sijoče. 

Vendar obstaja tudi tveganje: 

Predvsem ljudje s srčnimi boleznimi se prhanju v mrzli vodi izogibajo, saj to obremeni telo in lahko vodi v nereden srčni utrip ter aritmijo. Tudi kadar vas zebe, ni priporočljivo stopiti pod mrzlo prho, saj se podaljša čas ogrevanja telesa. 

Poglejmo še prednosti prhanja s toplo vodo:

Vroča kopel obratno kot mrzla odpira pore in vam s tem omogoči učinkovitejše umivanje npr. obraza in čiščenje drugih toksinov, ki se naberejo na telesu. Privoščite si jo tudi po intenzivni vadbi, saj sprosti mišice in umiri napetost v telesu. Posledično boste veliko bolje spali. 

S toplo vodo boste pospešili cirkulacijo in se ubranili nekaterih bakterij, ki ne prenesejo višjih temperatur. S tem zmanjšate tveganje za okužbo. 

Topla voda ima več negativnih strani kot mrzla: 

Prekomerno prhanje s toplo vodo sčasoma izsuši kožo in poslabša stanje kože (npr. ekcem), poškodovani bodo tudi lasje. 

Opazili boste rdečico na koži, poleg tega boste s sebe sprali koristna olja, ki kožo ohranjajo navlaženo in sijočo. 

In katera možnost je najboljša?

No, spet smo pri zlati sredini. Največ koristi boste imeli od mlačne prhe, v vsakem primeru pa poskrbite, da ne greste v en ali drug ekstrem in se ne prhate predolgo. 

Vir: Danas.rs

Prisluhnite aktivni podkastu! 

V novi epizodi Aktivni podkasta je v naši družbi dr. Ana Debevc Prašnikar, specialistka interne medicine, ki že vrsto let raziskuje načine, s katerim lahko podaljšamo mladostno delovanje našega telesa.