Skrivnost dobrega spanca

Skrivnost dobrega spanca (foto: Profimedia) Profimedia
18. 12. 2014

Ob pomanjkanju spanja smo zjutraj primerno utrujeni. Ampak kaj naj človek stori, če ponoči ne more spati? Strokovnjaki za zdravo življenje so pripravili nekaj preprostih nasvetov.

1. Imejte ritem

Zvečer radi še na hitro pogledate nanizanko, dve ... ali postorite kaj za službo?

Kakovosten spanec je temelj dobrega počutja. Je prav tako pomemben, kot sta pomembna zdrava prehrana in redna telesna aktivnost. Telo se med spanjem regenerira in nabere nove energije.

Določite uro. Če je le mogoče, hodite spat vsak dan ob isti uri in pri tem vztrajajte. Če ste imeli navado hoditi v posteljo ob zelo poznih urah, vnesite spremembe postopoma. Vsak dan se odpravite v posteljo 15 minut prej.

Enako velja za vstajanje. Vstajajte ob isti uri, tudi med vikendom in prostih dnevih. Spanca ne nadomeščajte.

2. Ritual

V posteljo se odpravite sproščeni in pomirjeni. Privoščite si dišečo kopel, berite ob skodelici toplega čaja, pred spanjem redno izvajajte vaje za sproščanje.

Priprava na spanje naj postane kot nekakšen ritual.

3. Nežna svetloba pomirja

Uro pred spanjem poskrbite za nežnejšo svetlobo. Zatemnite luči ali uporabite dišeče svečke.

Računalnik, televizija, mobitel ... vse elektronske naprave umaknite iz prostora, kjer spite, ali jih popolnoma ugasnite. Tudi ekran.

Ko bo čas za spanje, pa poskrbite, da bo v sobi popolna tema.

4. Razmislite o dnevu

V posteljo morate brez skrbi. Če težko 'izklopite' misli, lahko to pomeni, da si čez dan niste vzeli dovolj časa za razmislek. Morda ste se celo dodatno zaposlili, da bi pozabili na skrbi in na to, kaj vse vas še čaka.

Preden se odpravite v posteljo, si vzemite nekaj minut in razmislite o dnevu, ki je za vami ter o dnevu, ki vas čaka. Vzemite list papirja in na hitro zapišite, kaj je že storjenega in kaj bo še treba postoriti.

Naredite si plan in se v posteljo odpravite mirni.

5. Bodite športno aktivni

Pomaga lahko že večerni sprehod. Preizkusite. 10 do 15 minut na svežem zraku dela čudeže. Se vam ne ljubi? Naredite 10 do 15 minut kakršnekoli vadbe, kadarkoli imate čas, še najbolje pa kar zjutraj ali popoldne.

Zakaj? Tudi intenzivna vadba v poznih večernih urah lahko vpliva na vaše spanje.

6. Vstanite

Veliko ljudi, ki ima težave s spanjem, preveč časa porabi za premetavanje po postelji.

Namesto da ostanete v postelji 8 ur in se od tega 6 ur premetavate ter skušate zaspati, vstanite in se skušajte sprostiti. Razmislite, kaj je tisto, kar vam ni dalo spati.

7. Zadremajte

Če je za vami neprespana noč, zaradi česar ste čez dan utrujeni in izčrpani, si privoščite kratek dremež. Od 5 do 30 minut.

Nikakor pa ne več kot 30, saj boste s tem dobili ravno obraten učinek – stanje zaspanosti bo trajalo dlje.

8. Ujemite sonce

Jeseni in pozimi smo tako ali tako prikrajšani za svetlobo, zato se čim večkrat podajte v naravo in ujemite kakšen žarek sonca.

9. Pomembna je komunikacija

Če vaš partner ali partnerica smrči, škrta z zobmi, se neprestano obrača, zaradi česar vi celo noč ne zatisnete očesa, mu/ji to povejte. Pogosto se namreč niti ne zaveda, da to počne.

Včasih lahko takšne težave rešimo že, če drug drugemu prisluhnemo. V najslabšem primeru pa se odločite za pregled pri specialistu za motnje spanja.

10. Alkohol, kava in zdravila

Mnogi trdijo, da jih alkohol uspava, vendar je v resnici ravno obratno – alkohol moti in preprečuje trden spanec, saj mora telo trdo delati, da ga prebavi.

Kava ima podobno zgodbo. Druga težava pa je še ta, da se kofein pogosto 'skriva' tudi v drugih živilih in pijačah. Berite deklaracije.

Obvezno preberite tudi navodila zdravil ali za nasvet vprašajte zdravnika, ker lahko spanec motijo tudi nekatera zdravila.

11. Naj vam bo udobno

Na prvem mestu morate seveda poskrbeti za udobno posteljo. In, če vam partner ponoči 'krade' odejo, za dve odeji. Tako se ne boste zbujali, ker vas bo zeblo, in v temi tipali za odejo.

Pomembna so tudi oblačila, v katerih spite. Naj bodo iz naravnih materialov in udobna.

Foto: Profimedia