Skrivnost hujšanja, ki je nihče ne omenja

Skrivnost hujšanja, ki je nihče ne omenja (foto: Profimedia) Profimedia
29. 5. 2018

Vse, kar potrebujete za hujšanje in posledično ohranjanje telesne teže, se skriva v vas samih! Samo svojo glavo morate uporabiti in znebite se čaja za hujšanje.

Da bi lahko v življenje vnesli korenite spremembe, kot je na primer izguba telesne teže, se mora sprememba najprej zgoditi v naši notranjosti. Zveni pocukrano? Morda ... a drži! Če ne bo prišlo do spremembe v razmišljanju, vam ne bo pomagala nobena telovadba, pa tudi dieta ne.

Če iščete hitro rešitev – npr. izgubo par kilogramov pred prazniki ali posebnim dogodkom – se seveda lahko udeležite nekaj dodatnih ur vadbe, zaužijete manj predelanih ogljikovih hidratov, pa bo številka na tehtnici verjetno nižja. Za konkretno izgubo telesne teže pa boste morali pobrskati globlje po svoji notranjosti. Naš um mora biti pripravljen na spremembo, šele nato mu lahko sledi tudi telo.

Ta proces zahteva veliko truda; precej več kot zgolj to, da si naročite elastični trak za vadbo ali pa spijete čaj, vam bodo pa rezultati zato prinesli precej globlje zadovoljstvo, ki presega to, da boste lahko oblekli kavbojke.

Prvi korak je predanost.

In nato sledijo še trije koraki.

Popolnoma morate biti predani cilju, verjeti v proces in vase, predvsem pa brez vsakršnih izgovorov. Če ste na to pripravljeni, vas čakajo trije koraki, s katerimi boste spremenili razmišljanje.

1. Prepustite se pozitivnemu razmišljanju

Možgani verjamejo vsemu, kar jim povemo. Naj bo dobro ali slabo, pozitivno ali kritično – vse razumejo in sprejmejo kot resnico.

Pri prvem koraku boste uporabili vsakodnevno potrditev. S tem boste spremenili razmišljanje in možgane naučili, kako razmišljati drugače. Rek pravi, da imajo prav tako tisti, ki »mislijo, da zmorejo«, kot tisti, ki »mislijo, da ne zmorejo«, in obe izjavi sta točni.

Začnite s tem, da si vsak dan prigovarjate »Prepričan/a sem, da lahko shujšam. Vem, da imam dovolj moči, da to premagam, in odprtih rok sprejemam izziv.« Tudi to zveni pocukrano? Morda ... ampak, če bi bili prepričani, da bo učinkovalo, bi poskusili s tem?

Vedeti morate, da tu ne gre za hitro zadovoljstvo (nič ne gre čez noč!), a si zaslužite veliko več kot hiter poskus. Zaslužite si dolgotrajen postopek in vsakodnevno potrditev.

2. Iz besednjaka odstranite besedno zvezo »ne zmorem«

Če možganom še tako pozitivno prigovarjate, boste morali na neki točki tudi sebi dokazati, da res zmorete. Zadali ste si ogromen izziv in potrditev vam bo dobro dela. Povsem človeško je, da si želimo otipljivih rezultatov, ker nam pomagajo, da se držimo zadane poti, kar je na začetku hujšanja še posebej pomembno.

Pri drugem koraku si zastavite majhne, dosegljive cilje in si dokažite, da jih lahko dosežete. Odločite se denimo za 15 minut vadbe enkrat tedensko in jo izvajajte. Ob koncu tedna si čestitajte in bodite samozavestni, za dvom pa se ne zmenite.

Gre predvsem za to, da tistemu glasku, ki vam pravi, da »ne zmorete«, dokažete nasprotno in gradite močno voljo, ki jo boste potrebovali, ko se bo treba soočiti s hujšimi izzivi.

3. Nagradite se brez hrane

Ko se boste znebili dvomov in uničili strahove, bo napočil čas za nagrado ... brez hrane. Že od malih nog nas učijo, da hrano uporabljamo kot nagrado, a to se mora spremeniti.

Namesto da bi vse tisto trdo delo izničili s tem, ko bi se nagradili s »prekrškom«, se raje nagradite z nečim, kar odraža vašo novo osebnosttisto, ki v telovadnici trdo trenira in bi se ji prilegla pomirjujoča kopel oziroma pedikura za pridna stopala. Tisto, ki postaja v kuhinji vedno bolj samozavestna in bi se razveselila nove kuharske knjige za pripravo zdravih domačih obrokov, tisto, ki doma pred odhodom v službo 10 minut telovadi in bi si želela podlogo ter kotiček za vadbo.

Da bi lahko spremenili razmišljanje, je ključno, da pretuhtamo stvari, se sprostimo in se nagradimo. Zato se naučite, kako to doseči brez hrane in težave z izgubljanjem teže se bodo razblinile.

V tem torej tiči skrivnost hujšanja, ki je nihče ne omenja. Morda zveni nenavadno, a če učinkuje, to ni prav nič pomembno.

Bodite predani sebi, procesu in tem trem korakom, pa boste to lahko sami izkusili.

In ker je včasih lažje v družbi ...

Vabljeni, da se pridružite našemu velikemu izzivu!

Skupaj naredimo tiste prve korake k boljšemu počutju.

Pripravili smo odlične treninge (ki jih lahko začnete izvajati kadarkoli), nasvete, Alenka Košir pa bo vsak teden pripravila slastne recepte!

Vsak teden vas tudi super nagrade, nekoga izmed vas pa ob koncu velikega izziva čaka še super nagrada - letna zaloga ribjih izdelkov Delamaris (365 različnih izdelkov).

Podrobnosi in prijave na Aktivni izziv

Značke: hujšanje