Slovenski moški se ne bojijo čustev! – Moške terapevtske skupine

4. 4. 2019
Deli
Slovenski moški se ne bojijo čustev! – Moške terapevtske skupine (foto: Profimedia)
Profimedia

V Ljubljani na Teološki fakulteti je 29. in 30. marca v organizaciji Združenja zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije potekal 10. kongres S psihoterapijo do zdravih odnosov, na katerem je Dr. Boštjan Čampa predstavil delovanje prve slovenske terapevtske skupine za moške.

Po nekaj poskusih ustanovitve moške terapevtske skupine v preteklih letih, se je letos pokazalo večje zanimanje za reševanje problemov, kar se tiče odnosov in osebne rasti tudi pri moški populaciji. Dr. Boštjan Čampa je povedal, da je za moške, ki so se skupine udeležili, najbolj pomembno, da najdejo svojo vizijo oziroma pustijo svoj odtis v družbi. To lahko storijo na več načinov:

  • Starševstvo
  • Poslovni svet
  • Napredek na nivoju osebne rasti
  • Izboljšanje partnerskega odnosa in poglabljanje vezi

Kaj so moške skupine

Moške skupine so okolje, kjer 6-8 moških skupaj raziskuje, kako čim bolj razviti svoj potencial, kako na najboljši način služiti sebi, s tem pa tudi svetu okrog sebe. V moški skupini na moški način ob prisotnosti psihoterapevta iščejo odgovore na eksistenčna vprašanja, kot so :

  • Kakšna sta moja usmeritev in smisel v življenju?
  • Kako narediti ta svet prijaznejši?

Kako je potekala prva moška skupina

Moški, ki so se udeležili prve skupine, so imeli na začetku težave z odprtostjo, po več kot mesecu dni enotedenskih srečanj pa so se bolj povezali in celo opustili predsodek, da je kolegialno objemanje v zahodnjaškem svetu tabu.

Naučili so se sprejemati svoje negativne občutke, izražati jezo in jo kontrolirati v okoljih, ki so za njeno izražanje neprimerni. Začeli so se bolj zavedati svojih pozitivnih lastnosti, svoje moči in tudi področij, kjer so ranljivi.  

Udeleženci skupine so se začeli družiti tudi izven organiziranih srečanj in usvojili koncept 'buddy-ja', ki jim omogoča, da stojijo drug drugemu ob strani tudi ob temah, ki so jih prej bodisi tlačili vase bodisi reševali v okviru partnerske zveze, ki pa tega včasih ne zdrži.

Terapevtska skupina za moške je odličen dokaz, da splošno znana teza, da naj bi bile samo ženske tiste, ki rade delajo na svoji osebni rasti, ne drži.

Več o skupini si lahko preberete na spletni strani, kjer so razpisani tudi novi datumi za skupine v Ljubljani, Novi Gorici in Celju, ki se bodo začele v aprilu 2019. 

VH

Foto: Profimedia

Preberite še: