10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Take navade imajo organizirani ljudje

Take navade imajo organizirani ljudje (foto: Profimedia) Profimedia
27. 5. 2017

Če je vaše življenje popolna zmeda in komaj veste, kje se vas drži glava, pa tudi če le želite imeti realnejše cilje, je čas, da postanete organizirani. Preverite, kako.

Organizirani ljudje ...

  • Si zastavijo cilje.

Imajo načrt, ki se ga držijo in ga tudi izpolnijo. Štejejo tako majhni kot veliki cilji, ki pa so realistični, merljivi in časovno omejeni. Njihove male zmage niso zastavljene tako, da si rečejo: privarčeval bom denar, imel bom čisto stanovanje in preživel več časa z otroki. Njihov spisek izgleda približno takole:

  1. Vsak mesec bom privarčeval 50 evrov, da si čez pol leta lahko privoščim počitnice z nabranim denarjem.
  2. Vsak dan bom 30 minut pospravljal hišo tako, da bom sledil spisku opravil, ki jih moram narediti.
  3. Vsak ponedeljek in sredo bom peljal otroke popoldne v park za eno uro.

Postavljanje ciljev postane precej lažje in bolj verjetno uresničljivo, če sledite trem preprostim pravilom: bodite realni, postavite si rok in zastavite tako, da bo merljivo.

  • Sledijo pravilom.

Večina ljudi, ki imajo organizirano življenje, se ne drži strogega dnevnega urnika. Ti so pogosto takšni, da jih časovno ne morete dohajati. Načrtovati dan do zadnje potankosti je brez pomensko, saj se lahko zgodi življenje in vas vrže iz tira. Namesto tega raje sledite rutini dneva. Imejte spisek opravil, ki jih vsak dan naredite v dveh urah, ko vstanete iz postelje in preden greste spat ter podobnega še za čez dan.

  • Naredijo seznam.

Za načrtovanje obrokov, dnevne opravke, čiščenje ... Veliko stvari si zapišejo in naredijo seznam. Vendar pazite, da si ob preveliki želji ne zastavite preveč nalog in spet naredite načrt, ki se ne bo obnesel. Namesto tega naj bodo na njem stvari, ki jih morate narediti dnevno: pomivanje posode, odnašanje smeti, kuhanje večerje. Potem razmislite o tem, kar želite narediti danes in izberite 5 opravil. To še lahko izpolnite.

  • So odločni.

Vsak dan sprejemajo odločitve o tem, kaj mora romati na smetišče in kaj lahko ostane v hiši. Tako poskrbijo, da njihovi domovi niso napolnjeni s stvarmi, ki jih ne potrebujejo več.

  • Se pripravijo vnaprej.

Ne hitijo in iščejo stvari tik preden zapustijo stanovanje, ampak se pripravijo vnaprej. Vedo, kaj morajo tisti dan postoriti in že zvečer pripravijo nujne stvari. Torbice, ključe, dežnik ... vedno puščajo na istem mestu, da si prihranijo iskanje. Če že danes pomislite na jutri, ne izgubljate časa, denarja in glave.

Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri