Test: Kako samozavestna oseba ste?

Test: Kako samozavestna oseba ste? (foto: profimedia) profimedia
1. 4. 2018

Samozavest potrebujete povsod: za odločen nastop na razgovoru za službo, pri poseganju po boljših športnih rezultatih, pri zagovarjanju svojih stališč … Pa ste dovolj samozavestni? Preverite!

Če ste samozavestna oseba, počnete vsaj polovico spodaj naštetih stvari:
  • Zgrabite priložnost, ki se vam ponuja. Ne straši vas, da je to potovanje na drugi konec sveta, na katerega se boste podali sami. Ker verjamete v svoje znanje tujih jezikov, boste zagotovo našli prijatelje.

  • V svoji koži se počutite izvrstno. Skodelico kave si privoščite tudi sami ob dobri knjigi. Pa kaj potem, če  imajo drugi gostje kavarne s seboj prijatelje? Tudi vi jih imate, a znate uživati v svoji družbi.

  • Vedno daste vse od sebe. Ker ste se predhodno pripravili, imate le nekaj zdrave treme, vendar še vedno prikorakate dvignjene glave. Potrudite se, kot le lahko, zato po koncu nimate obžalovanj. To vam pomaga na sestankih, javnih nastopih, pa tudi drugih opravkih.

  • Ne bojite se sprememb. Veste, da se jim ne morete popolnoma izogniti in se jim tudi ne želite, saj včasih prinesejo kaj boljšega. Zato se tudi dobro znajdete v novem okolju, hitro navežete stik in se ne bojite prositi za pomoč. S tem samo še bolj utrjujete samozavest.

  • Gradite trdne odnose. Vase verjamete tudi zato, ker ste obdani z ljudmi, ki vas podpirajo in opogumljajo za nove podvige. Zato se zavedate, kako pomembno je, da takšne odnose negujete. Negativne ljudi pa brez slabe vesti spustite iz dvojega življenja.

  • Poskrbite zase. Veste, da niste sebični, če si vzamete nekaj časa zase in za svoje zdravje. Radi izkoristite prosti čas za priljubljene hobije in stvari, ki vas veselijo. Zato ste lahko kos kopici dela in imate dovolj časa za družabne večere. Ne dovolite, da bi vas premagal stres.

  • V stresni situaciji se zanesete nase in svoje sposobnosti. Čeprav je ozračje napeto, veste, da boste znali rešiti situacijo, ker zaupate vase. Zato se dobro odrežete tudi, ko ste pod velikim stresom.    

  • Poskusite znova. Napake vas ne potrejo in ne ustavijo pred ciljem. Ko vidite, kaj ste naredili narobe, se ne bojite poskusiti znova. Če ne uspe prvič, poskusite še drugič in tretjič. Ko prečkate ciljno črto dobite potrditev, da se splača učiti iz izkušenj in vložiti nekaj truda.

Preberite še: To prepričanje je ena od največjih ovir za srečo v našem življenju