TO se zgodi, če več dni za pitje vode uporabljate isti kozarec

TO se zgodi, če več dni za pitje vode uporabljate isti kozarec (foto: Profimedia) Profimedia
25. 3. 2023

Koliko časa uporabljate isti kozarec, preden ga daste v pomivalni stroj ali umijete? Poglejte, kaj vse se lahko zgodi, če tega ne naredite dovolj pogosto. 

Imate svoj najljubši kozarec, ali pa ga postavite na nočno omarico in ga vsak večer le znova napolnite? Mogoče se vam ne zdi, da bi morali kozarec pogosteje menjati, ker iz njega tako ali tako pijete samo vodo in ni umazan. Poglejmo, kakšna je resnica. 

Zdravniki pravijo, da bi bilo potrebno kozarce umiti pogosteje kot vsakih nekaj dni. Če tega ne počnete, je tudi to lahko krivec, da ujamete kakšno neprijetno bolezen. Zelo nalezljiv je npr. norovirus, ki povzroča bruhanje in drisko ter se lahko naseli v neumitem kozarcu. 

Redno pitje vode je sicer nujno za normalno delovanje telesa in procesov, lahko razvijete manj kroničnih bolezni in nimate drugih zdravstvenih težav. Ko vas napade žeja, imate sicer na voljo kar nekaj pijač, a voda je tista, ki vas bo zares odžejala. To kažejo tudi posledice dehidracije: vrtoglavica, zmedenost, utrujenost, težave s prebavo ...

Seveda pa je potrebno poskrbeti, da se ob pitju vode ne izpostavljate nevarnim dejavnikom, ki lahko privedejo do okužbe. Sem spada tudi neumit kozarec. 

Niste edini, ki ne umiva svojega kozarca ali steklenice. 

Mogoče za redno hidracijo s seboj nosite steklenico, ki jo redno polnite z vodo. Pohvalno! Vendar morate tudi steklenico redno čistiti, čeprav veliko ljudi tega ne počne. Če ste kdaj imeli plastično plastenko, ste ob večkratni polnitvi z vodo lahko zavonjali čuden vonj. Pri stekleni steklenici se to redkeje dogaja, pa se vseeno zgodi. Ne dovolite, da bi med umivanjem minilo toliko časa, da bi se pojavil vonj. 

Ko enkrat veste, kaj vse se lahko zgodi ob nerednem umivanju kozarca za vodo, boste zagotovo bolje skrbeli za čistočo in ga večkrat menjali. 

Lahko zbolite

Če isti kozarec uporabljate npr. cel teden, ne da bi ga vmes oprali, se bodo na površinah začele nabirati bakterije. Zato je pomembno, da kozarcev ne le splahujete pod vodo, pač pa jih umijete tudi z detergentom. Bakterije se žal hitro množijo in začnejo ogrožati vaše zdravje. 

Kadar kozarca dlje časa ne operete, iz bakterij nastane biofilm, zato se lahko množijo še bolj učinkovito. S tem se izpostavljate neželenim mikrobom. 

Tudi kozarec na nočni omarici je problematičen. 

Četudi ste zamenjali kozarec in ste v čistega nalili vodo za ponoči ter jo pustili na nočni omarici, tvegate težave z zdravjem. Voda je namreč izpostavljena bakterijam, ki se prenašajo po zraku in pridejo iz prahu ter drugih dejavnikov. 

Poleg tega vedno zamenjajte vodo, ki ste jo nalili v steklenico ali kozarec, pa je niste spili do konca. Tudi tam se bodo nabrale bakterije. 

Prisluhnite aktivni podkastu! 

Dr. Ana Debevc Prašnikar: "Največja napaka je to, da ljudje sploh ne razmišljajo o vitalnosti"