To so resni znaki, da vam primanjkuje vitamina D! (ukrepajte takoj)

To so resni znaki, da vam primanjkuje vitamina D!  (ukrepajte takoj) (foto: Profimedia) Profimedia
18. 11. 2022

Kako boste vedeli, da vam primanjkuje vitamina D? Bodite pozorni na naslednje znake in takoj ukrepajte ter se založite z živili, ki vsebujejo D vitamin ali se z zdravnikom posvetujte o prehranskem dopolnilu. 

Vitamin D pride na vrsto vsako zimo, ko zdravniki pričnejo opozarjati, da nam ga bo zaradi krajšega dneva začelo primanjkovati. V resnici veliko ljudem čez celo leto primanjkuje tega vitamina, zato morate poznati simptome, ki vas na to opozarjajo.

Če opazite kaj od spodnjega, ukrepajte in se pri zdravniku pozanimajte, ali vam primanjkuje vitamina D:

Utrujenost

Utrujenost čutite večkrat in je posledica slabšega spanca ali obremenjenosti čez dan, zato ni vedno pokazatelj pomanjkanja vitamina D. Rdeča zastavica se pojavi, ko ste neprestano utrujeni, tudi po dobrem nočnem spancu, skodelici kave in čez dan, ko nimate nobene fizične obremenitve. 

Bolečina

Zelo očiten znak pomanjkanja vitamina bodo bolečine - najbolj v mišicah, pa tudi v kosteh in sklepih. Čutili jih boste, čeprav niste opravljali fizične obremenitve. Pride namreč do povečane občutljivosti, zato boste vse čutili veliko bolj, kot bi običajno. 

Depresija

Depresija se lahko pojavi iz več razlogov in ni nujno posledica pomanjkanja vitamina D. A če v preteklosti niste imeli težav z depresijo in so vas v tem času začele obhajati mračne misli, ne vidite več smisla v vaših dnevih, službi in hobijih, se vam ne ljubi družiti in bi najraje cel dan prespali, potem preverite vaše vrednosti vitamina D v telesu. 

Izguba las

Lase izgubljamo vsak dan, pridejo pa obdobja, ko vam v roki ostane veliko več las kot običajno. To verjetno pripišete stresu, a če je bilo že kar nekaj časa mirno in se ni zgodil noben večji dogodek, ki bi negativno vplival na vas, je razlog lahko pomanjkanje vitamina D. Naredite preizkus in se založite z živili, ki vsebujejo vitamin ali pojdite v lekarno po prehransko dopolnilo in spremljajte, ali se izguba las kaj spreminja. 

Slabše celjenje ran

Rane se celijo vse počasneje s staranjem, kar ste morda opazili, ko sem vam je kot majhnemu otroku razbito koleno hitro zacelilo, sedaj pa mine teden, pa še vedno opazite praske. A vseeno opazujte, ali se vaše rane celijo še počasneje kot običajno - to je znak pomanjkanja vitamina D, ki med drugim skrbi tudi za lajšanje infekcij.