To so stvari, ki jih optimisti počnejo drugače

To so stvari, ki jih optimisti počnejo drugače (foto: profimedia) profimedia
21. 8. 2019

Zato znajo iz vsake situacije potegniti kaj dobrega in prihodnost videti v pozitivni luči. 

 

Tu je nekaj stvari, ki jih počnejo optimistični ljudje, pa naj se tega zavedajo ali ne. Preverite, ali tudi vi upoštevate kaj od naslednjega. 

So hvaležni

Optimisti čisto vsak dan najdejo kaj, za kar so lahko hvaležni. Pogosto so to tudi stvari, ki jih drugi ne opazijo, na primer toplo sonce po deževnem dnevu, nasmeh prijatelja, varna pot v službo, priložnost, da lahko opazujejo razgled z vrha hriba … 

Težko se je osredotočiti na to, za kar smo hvaležni, kadar se zdi, da gre vse narobe. A poskusite. Morda lahko začnete s preprosto vajo: vsak večer na list papirja zapišite (ali to naredite le v mislih) vsaj 3 stvari, za katere ste tisti dan hvaležni. Kmalu se bo vaš seznam pričel daljšati. 

Iz napak se vedno učijo

Lažje reči, kot storiti, kajne? Drži, a ravno zato so optimisti drugačni od drugih. Tudi njih potre dejstvo, da z dieto niso izgubili odvečnih kilogramov in dosegli zastavljenega cilja, vendar jih to ne ustavi. Analizirajo proces hujšanja, ugotovijo, kaj je šlo narobe in se ponovno spravijo v telovadnico. Tako ravnajo v vsaki situaciji, zato so zelo razgledani in izpolnijo vse, kar si zadajo. Poleg tega pa pridobijo veliko izkušenj, ki jim prav pridejo kasneje, da ne ponavljajo istih napak. 

Vedno se osredotočijo na svetlo plat

Vsaka medalja ima dve plati in zagotovo ste že na lastni koži občutili, da je tako. Od vas pa je odvisno, katero plat boste videli. To je verjetno najtežja in hkrati najmočnejša lastnost optimistov, ki se ji ostali težko približajo, saj se v slabi situaciji to zdi skoraj nemogoče. 

Zamislite si, da izgubite službo. Kako bi po tem sploh lahko imeli dober dan ali teden? Optimist bi na primer videl priložnost za osebno rast, iskanje dela, ki ga obožuje, čas za izpopolnjevanje znanja, nadgrajevanje sebe … 

Opustijo negativna čustva

Le zato, ker so po naravi optimisti, še ne pomeni, da jih nikoli ne prevzamejo negativna čustva. Razlika je le v tem, da se znajo z njimi spopasti. Predelajo stresne trenutke in se nato otresejo negativnosti, saj vedo, da jim ne bo prinesla nič dobrega. To jim pomaga, da so v splošnem srečni in zadovoljni s svojim življenjem, česar vsak ne more reči. Izognejo se tudi nekaterim težavam, ki jih prinese stres, kot so glavoboli, razdraženost, anksioznost, visok krvni pritisk, kopičenje kilogramov …

Spoštujejo se

Spoštovanje do sebe jim je zelo pomembno in na tem gradijo vsak dan. Jasno postavijo svoje meje in znajo reči ne, kadar je to potrebno. Svoj čas namenijo ljudem, ki jim pomenijo veliko in nikakor tistim, ki iz njih črpajo energijo. So samozavestni in se znajo postaviti zase. Skrbijo za svoje zdravje in za odnose. 

Ravno zato se bolje znajdejo v stresnih situacijah, odlično rešujejo probleme in jih padci ne prestrašijo. Vse to dobro dene mentalnemu zdravju, saj so misli sproščene in jasne. 

So odprtih misli

Kadar oseba ni dovolj odprta za nove stvari, hitro skoči k zaključkom, ki niso nujno pravilni. Optimisti se osredotočijo na večjo sliko in zato vidijo tudi priložnosti, ki bi jih drugi spregledali. Nekdo bi na primer lahko rekel, da je oseba zagrenjena, saj jo je srečal na dan, ko ji ni bilo do pogovora. Optimist se bo vprašal, zakaj se je oseba zaprla vase in vzel v zakup, da imamo vsi kdaj slab dan. Dal ji bo več priložnosti in morda celo spoznal, da bi posameznik lahko postal prijatelj. 

Preverite tudi: