TOLIKO časa v resnici potrebujete, da shujšate

TOLIKO časa v resnici potrebujete, da shujšate (foto: Profimedia) Profimedia
21. 1. 2023

Po kolikšnem času lahko pričakujete rezultate, če hujšate?

Si tudi vi želite izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, a se vam zdi, da celoten proces hujšanja traja predolgo? Preverite, koliko časa resnično potrebujete, da shujšate.

Kako sploh pride do izgube teže?

Osnovna formula je precej preprosta: do izgube teže pride, ko dnevno uživate manj kalorij, kakor jih porabite. Temu pravimo "kalorični deficit".

Nasprotno se telesna teža poveča, ko vsak dan uživate več kalorij, kakor jih porabite.

Poraba kalorij je odvisna od 3 glavnih komponent:

  • Presnova v mirovanju (RMR): kalorije, ki jih telo porabi za vzdrževanje osnovnih telesnih funkcij, kot so denimo dihanje in črpanje krvi;
  • Toplotni učinek hrane (TEF): kalorije, ki jih porabimo za prebavo, absorpcijo in presnovo hrane;
  • Termični učinek aktivnosti (TEA): kalorije, ki jih porabimo med vadbo.

Če želite shujšati, morate ustvariti negativno kalorično bilanco tako, da zaužijete manj kalorij, kot jih porabite, ali porabite več kalorij s povečano aktivnostjo.

Dejavniki, ki vplivajo na hujšanje

Poznamo več različnih dejavnikov, ki vplivajo na hitrost hujšanja. Na mnoge od njih žal nimamo vpliva, vseeno pa jih je dobro poznati, saj na ta način lažje razumete, kako hitro lahko pričakujete, da boste izgubili odvečne kilograme.

Dejavniki, ki vplivajo na izgubo telesne teže:

  • Spol: ženske v mirovanju navadno porabijo manj kalorij, kakor moški, zato lahko tudi počasneje hujšajo;
  • Starost: v eni od raziskav se je izkazalo, da starejši ljudje v mirovanju porabijo manj kalorij, zato lahko počasneje hujšajo;
  • Trenutna teža: ljudje, ki imajo pred hujšanjem večjo telesno težo, lahko tudi hitreje izgubijo več kilogramov;
  • Kalorični deficit: če dnevno zaužijete npr. 2092 kJ (500 kcal) manj, kot porabite, boste verjetno hitreje izgubili več teže, kakor če dnevno zaužijete 836 kJ (200 kcal) manj;
  • Spanec: spanje je pogosto spregledana, a ključna sestavina hujšanja. Kronično pomanjkanje spanja lahko znatno ovira hujšanje;
  • Drugi dejavniki: jemanje določenih zdravil, zdravstvena stanja, genetika...
Hujšanje naj bo varno

Morda se želite čim prej znebiti odvečnih kilogramov, a je pomembno, da tega ne počnete prehitro. Prehitro hujšanje lahko privede do podhranjenosti, dehidracije, glavobolov, utrujenosti, prebavnih težav, neredne menstruacije, izgube las, izgube mišic in drugih težav.

Kako hitro v resnici lahko shujšate?

Strokovnjaki priporočajo tedensko izgubo teže med 0,5 in 1 kg oziroma približno 1 % vaše teže.

V splošnem velja pravilo, da 14644 kJ (3500 kcal) predstavlja pol kilograma telesne teže. Če bi si želeli izgubiti pol kilograma tedensko, je dobro, da vaš kalorični deficit znaša 2092 kJ oziroma 500 kcal.

Upoštevajte tudi dejstvo, da hujšanje ni linearen proces. V nekaterih tednih boste morda izgubili več, v drugih tednih pa manj ali pa sploh nič. Zato nikar ne obupajte, če se vaše hujšanje za nekaj dni upočasni. Ostajajte pri zdravemu življenjskemu slogu.

Vir: healthline.com