Učinkoviti triki za vsak dan, ko vas doleti stres

Učinkoviti triki za vsak dan, ko vas doleti stres (foto: profimedia) profimedia
19. 9. 2019

Če se s stresom ne boste spopadli takoj, se bo nakopičil in vas pripeljal do izgorelosti. Zato ukrepajte takoj, ko se znajdete v stresni situaciji. 

Bodite pripravljeni na to, da vas stres lahko ujame kjerkoli in ga odženite z nekaj kratkimi triki. Nekatere zagotovo že poznate, druge boste še preizkusili. Ko se boste sproti spopadali s stresom, se vse skupaj ne bo več zdelo tako strašno in se ne bo nakopičilo v goro skrbi, ki vam ponoči ne dajo spati. Vredno se je potruditi. 

  • Nekam v dan umestite vadbo. Ni potrebno, da vsak dan telovadite najmanj eno uro, povsem vredu bodo tudi krajše 30 ali 20 minutne vadbe. Ob dnevih za počitek se na primer odpravite na sprehod ali kolesarjenje. Vadba ima dobre posledice tudi na možgane, kar se odraža v boljšem razmišljanju in presojanju, mirnejših reakcijah na težave, svežih idejah …

  • Dajte svoji duši česar si želi in se nekaj časa obnašajte kot otrok. To boste najlažje naredili ob igri s svojimi otroki ali nečaki, s tekanjem po travi s svojim kosmatincem, norčavo otroško igro, ki se jo še vedno radi greste … Bodite tako brezskrbni, kot ste bili nekoč. Takrat, ko je bilo vse tako lahko. 

  • Nekaj minut preživite v naravi. Če gozd in travniki niso tako blizu, se zatecite v park. S seboj vzemite knjigo, za glasbo pa bo poskrbela narava. Globoko dihajte in skušajte za nekaj časa odmisliti vsakdanje skrbi. Morda pa najdete rešitev kakšnega problema, ki je ves čas tičala pred vašim nosom. 

  • Prisluhnite zvoku morskih valov (tudi preko posnetka šteje!). Dan preživet ob morju ima mnogo pozitivnih učinkov, tudi tega da verjetno obožujete morje. Nadihajte se tamkajšnjega zraka, napolnite telo z vitaminom D in uživajte v kratkem izletu. Tudi če zvokom morja prisluhnete na posnetkih, ima to meditativne, sproščujoče učinke. 

  • Nasmejte se. Kadar sprostitev potrebujete tako na hitro, pokličite osebo, ki vas vedno nasmeji, preletite stare fotografije ali si oglejte smešen posnetek. Smeh je pol zdravja in v tem se skriva nekaj resnice. Med smejanjem se namreč znižajo ravni kortizola (stresnega hormona), sproščati pa se začnejo endorfini, ki jim pravimo tudi hormoni sreče. 

  • Sanjarite. Dajte možganom priložnost, da odjadrajo stran od tega, o čemer bi morali razmišljati. Dovolite, da se misli sprostijo, saj se bodo tako spletle nove povezave, zaradi česar boste postali boljši “reševalec problemov”. 

Preverite še 8 skrivnosti nasmejanih in pozitivnih ljudi ali pa Nekaj aktivnih minut je bolje kot nič: “mini vadbe” za dni, ko ste preveč zaposleni

Prispevek pripravila: A. H.