Kakšna vadba je po ajurvedi najboljša za vas?

Kakšna vadba je po ajurvedi najboljša za vas? (foto: Profimedia) Profimedia
22. 1. 2016

Ajurveda uči, da je treba človeka obravnavati celostno in tudi vadbo prilagoditi ajurvedskemu tipu posameznika. Kakšna vadba je najbolj primerna za vas?

Človek potrebuje za celostno zdravje primerno hrano, bivalno okolje, delo, umsko dejavnost in gibanje. Ajurveda uči, da je treba teh pet področij prilagoditi naravni konstituciji slehernega posameznika. Torej: nič ni povsem koristno ali povsem škodljivo; kar je za enega zdravilo, je lahko za drugega strup.

Ravnotežje v organizmu

Človeški organizem lahko omejimo na tri osnovna načela, imenovana vata, pita in kapha. Vata predstavlja zrak, pita žolč (ogenj), kapha pa sluz (vodo) - pravzaprav so ti prevodi le približki oziroma opredmetenja finejših načel, ki jih v izvorni obliki ne bi mogli dojeti.

Ko slišimo besedo "zrak" (vata), jo torej poskusimo razumeti kot nekaj lahkega, suhega, hitrega, neoprijemljivega, hitro spremenljivega, ne pa dobesedno kot zrak v pljučih ali debelem črevesju (čeprav je vata dejansko najizraziteje zastopana prav v plinih).

Enako velja za "ogenj" (ptto), ki je vroč, sijajen, eksploziven, energičen, prodoren, nepopustljiv ... "Voda" (kapha) pa je težka, hladna, vlažna, počasna, lenobna, popustljiva, melanholična, strpna, vztrajna ...

Izbira primernega gibanja

Vse se začne s tem, da preverite svoj tip telesa. Če ste po naravi vročekrvni in energični, imate oljnato polt, rdeča lica, srednje grajeno telo, hitro in močno prebavo, v vašem telesu prevladuje pita.

Če ste urni, zaletavi, pozabljivi, imate suho kožo, vitko telo, hitro in šibko prebavo, ste tip vata. Če pa ste počasni, premišljeni in melanholični, imate debelo, mastno kožo, dobro grajeno telo, počasno in močno prebavo, je pri vas najizrazitejša kapha.

Najpogostejši so kombinirani tipi, npr. vata-ptta, kapha-vata, pita-kapha ipd. Nato si glede na svoj tip telesa izberite ustrezno vadbo.

Vadba po došah

Če ste tip kapha, je za vas najboljša srednje energična in dolgotrajna vadba, na primer daljši tek, kolesarjenje, plavanje, tek ali hoja v hribe. V ekipnih športih boste dober obrambni igralec. Zaradi naravno močnejše postave in umirjenega značaja ne boste najboljši v športih, ki zahtevajo hitre reflekse ali eksplozivnost. Zgolj hoja vam bo premalo dinamična in naporna.

Tip kapha potrebuje največ motivacije, da se premakne in začne gibati, ko dobi zalet, pa ga je težko ustaviti.Če ste tip pita, vam bodo najbolj ustrezali tekmovalni športi, vendar v njih ne smete pretiravati. V ekipnih športih boste odličen napadalec. Dolgotrajni, monotoni napori se vam bodo zdeli dolgočasni, zato dolg tek že ni za vas.

Bolj vam bodo ustrezali raznoliki športi z več dinamike, v katerih lahko izživite svojo energično naravo, denimo tenis, smučanje, gimnastika ... Da boste umirili vročičnost, se čimveč gibljite v naravi, lahko tudi z gorskim kolesom.

Tip vata potrebuje najmanj gibanja, večinoma umirjeno razgibavanje, kot so joga, sprehodi, tai-chi ipd. Ker je hitrih refleksov, se bo odlično odrezal pri namiznem tenisu, badmintonu in kot vezni igralec.

Zaradi lahke konstitucije in prilagodljivosti se izkaže v marsikaterem športu, je pa tudi najbolj podložen poškodbam sklepov in dihalnih organov. Tip vata najbolj od vsega potrebujejo stanovitnost v vadbi, h kateri se mora prisiliti s samodisciplino ali obiskovanjem organiziranih skupin. Če tega ne stori, bo nihal iz ene skrajnosti v drugo - nekaj časa bo intenzivno vadil, potem pa nekaj časa nič.

Obdobja dneva in letni časi

Vsako jutro kako uro pred sončnim vzhodom se v ozračju začne nabirati kapha. Najmočnejša je med 7. in 9. uro, zato je to najboljši čas za vadbo ter najslabši za spanje in obedovanje. Potem začne naraščati pita, ki doseže vrhunec med 12. in 13. uro; to je najboljši čas za obilen obrok.

Popoldne je obdobje vate, čas za miselne dejavnosti. Tudi ob sončnem zahodu, ko se spet začne povečevati kapha, je primeren čas za vadbo. Proti 21. uri kapha doseže najvišjo točko in takrat je najprimernejši čas, da ležemo k počitku.

Med polnočjo in 1. uro zjutraj je največ pite in takrat telo asimilira hrano. Potem postopoma narašča vata, zato je uro pred sončnim vzhodom najboljši čas, da vstanemo in se posvetimo kakšni umski dejavnosti (branju, učenju, pisanju, meditaciji ipd.).

Spomladi prevladuje kapha, zato se je takrat najbolje veliko gibati. Poleti nastopi pita in vročina nas prežene v senco, zato je gibanje priporočljivo omejiti na jutranje in večerne ure. Pozimi prevlada vata - suho in hladno vreme; takrat bi morali (zlasti ljudje tipa vata) več mirovati in se omejiti na lahkotnejše gibanje.

Spolnost in izločanje

Tudi seks je gibanje, ki ga vsi potrebujemo. Potreba po njem je pri vsakem tipu drugačna. Pri kaphi je spolna sla stanovitna in močna; pri piti je zmerna, vendar intenzivna in spremenljiva; pri vati je šibka in najbolj nestanovitna. Izločanje je tesno povezano s prehranjevanjem, saj je od tega, kaj damo vase in kako, odvisno, kaj pride iz nas in kako.

Ljudje tipa vata bi morali jesti pogosto in tudi izločati bolj pogosto, ljudje tipa kapha najbolj redko, ljudje tipa pita pa nekje vmes.

Tako zaprtje kot driska sta posledica porušene vata doše, tudi sicer je vata ključna pri gibanju prebavil. Številne prebavne motnje zelo učinkovito in preprosto rešimo tako, da veliko in malo potrebo opravljamo čepe in ne sede ali stoje.

Ta položaj, zlasti ob primernem dihanju (globok vdih s prepono in zadrževanje zraka, nato globok izdih s prepono in zadrževanje zraka), spodbuja gibanje črevesja in lajša izločanje. Poskusite, črevesje vam bo hvaležno.

Avtor: Nara Petrovič (vir: www.viva.si)