Vas srbijo noge tik nad stopali? Poglejte, kaj to pomeni

Vas srbijo noge tik nad stopali? Poglejte, kaj to pomeni (foto: profimedia) profimedia
11. 3. 2023

Vas pogosto srbijo tik nad stopali? To lahko nakazuje na zdravstvene težave. 

Najprej naredite nekaj, kar ste verjetno pozabili, medtem ko ste se praskali: preverite nogo. Morate popraviti nogavico, vas moti hlačnica ali vas žuli čevelj? Popravite, kar morate in ugotovite, ali je kaj bolje. 

Če to ni razlog in vas noge srbijo pogosto, preverite spodnje vzroke, ki kažejo, da imate opravka z zdravstvenim stanjem: 

Atletsko stopalo

Gre za glivično okužbo, ki jo staknete na bazenu, fitnesu ali v garderobah, ko se preoblačite. Koža je najboljša zaščita pred katerokoli infekcijo. Glivice pa bodo razdražile kožo v primeru, če bo motena njena konsistenca - ko bo koža presuha ali preveč mastna. 

Ko bo koža razdražena, se bo pojavila še rdečica in infekcija. Za zdravljenje atletskega stopala se oglasite pri zdravniku in v lekarni. 

Psoriaza

Gre za kronično vnetno bolezen kože, ki lahko povzroči predele debelejše, rdeče kože, ki je na otip luskasta. Vsako bolezensko stanje, ki povzroči izpuščaje ali suho kožo, lahko vodi v srbečico. Pogosto boste bolezen zamenjali za atletsko stopalo, vendar se koža ne bo odzvala na zdravljenje. Takrat se odpravite k zdravniku, ki bo preveril, za kaj gre. 

Kontaktni dermatitis

To je samo uraden izraz za stik kože z nečem, kar sproži rdečico in draženje. To lahko povzročijo že nogavice ali čevlji oziroma materiali, iz katerih so narejeni. Lahko ste alergični na lateks, ki ga vsebujejo nekatere nogavice. Drugi pogosti alergeni so še najlon, akril, guma ... Neobarvane bombažne nogavice bodo najmanj verjetno povzročile draženje. 

Nevropatska srbečica

Poškodovani ali okvarjeni živci kot pri npr. diabetesu lahko vodijo v nevropatijo. Težave z nevropatijo so, da je pacient hipersensitiven, ima kronične bolečine ali srbečico, niso pa sposobni zaznati, ali je težava fizična ali ne. 

Če diagnoza ni postavljena pravočasno, se lahko težave pojavijo na nogah, kar je že precej nevarno. 

Holestaza v nosečnosti

Ste noseči? Potem o stalni srbečici obvestite svojega zdravnika. 

Holestaza v nosečnosti je stanje, ki se zgodi, ko je normalen pretok žolčnika upočasnjen ali ustavljen, kar povzroči srbečico in zlatenico. Pri zlatenici se lahko tudi beločnica v očeh obarva rumeno. Gre za to, da jetra ne delujejo tako učinkovito kot običajno. 

Srbečica se lahko pojavi kjerkoli, najbolj pa jo boste čutili na rokah in spodaj na nogah. 

Ste že poslušali zadnjo epizodo aktivni podkasta? 

S svojim znanjem mag. inž. prehrane in ustanovitelj Zadnje diete Jernej Ogrin pomaga ljudem pri hujšanju in vzpostavljanju zdravega odnosa do prehrane, obenem pa ozavešča o številnih neresnicah o hrani, ki krožijo med ljudmi.