Knjige, ki vam bodo pomagale do vitkega in zdravega življenja

Knjige, ki vam bodo pomagale do vitkega in zdravega življenja (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
21. 1. 2015 Vir: Lisa

Poiskali smo 8 knjig, ki vam bodo pomagale do bolj zdravega življenja, pa tudi pri uresničevanju novoletnih sklepov.

Stres – Kako se ga znebimo

Kate Middleton

Kate Middleton, Stres - kako se ga znebimoStres je čedalje večja težava in vsakdanji del sodobnega življenja. Ker pa se trije od petih obiskov pri zdravniku nanašajo na težave, povezane s stresom, si ne moremo več privoščiti, da se ne bi zmenili zanj. Kaj je torej stres in na koga vpliva? In kaj lahko glede tega ukrenete SAMI?

Knjiga nas vodi skozi simptome stresa in vzroke zanj ter pri tem poudarja, da biti v stresu ni znamenje šibkosti, temveč neizogibna posledica življenja v 21. stoletju. Najbolj motivirani in uspešni ljudje po navadi doživljajo najvišjo raven stresa. Dr. Kate Middleton opravi z mitom, da moramo izprazniti urnik, če želimo zmanjšati stres, in ponudi preizkušene prijeme za učinkovito spopadanje s to težavo.

Čeprav z dobrim obvladanjem stresa še ne boste postali nadčlovek, se boste vseeno bolje počutili in več dosegli. Zdravnica in psihologinja dr. Kate Middleton je direktorica organizacije Care v Hertfordshiru v Veliki Britaniji, pred tem pa je vodila državno dobrodelno organizacijo za pomoč pri anoreksiji in bulimiji.

Založba Mladinska knjiga

Življenje je tvoje

Louise L. Hay

Louise L. Hay, Življenje je tvojeOdslovi vse svoje bolezni in v svoje življenje privabi ljubezen, srečo in bogastvo. V tej svetovni uspešnici nas Louise opozarja na moč pozitivne misli. Veruje, da smo si vse nadloge, ki nas doletijo, v svoje življenje privabili sami z negativnimi prepričanji, kot so: "Nisem dovolj dobra", "Meni se dobre stvari ne dogajajo", "Nihče me ne mara", "Bolezni se kar lepijo name" in še na tisoče podobnih.

Louise svetuje, da se končno ustavite, se morda pogledate v ogledalo in si rečete, da se imate radi. V knjigi so naštete najbolj pogoste bolezni, njihove miselne podlage in afirmacije, s katerimi lahko te bolezni odslovimo. 

Založba Iskanja D.O.O. Ljubljana.

Praktični paleo – Popolni vodnik po naravni, polnovredni prehrani za zdravje in vitalnost,

Diane Sanfilippo

Diane Sanfilippo, Praktični paleoKaj je paleo? To je odločitev za hrano, ki je bolj čista, preprosta, prvobitna. Ta knjiga je popoln vodnik po naravni, polnovredni prehrani za zdravje in vitalnost. Z njegovo pomočjo boste spoznali prebavno funkcijo od začetka do konca. Poučili se boste, kako sodobna hrana škoduje prebavi in s tem vsemu telesu: zakaj nas pestijo alergije, intoleranca za gluten, vnetja ...

Med 11 skrbno oblikovanimi prehranskimi načrti boste lahko poiskali pravega zase, če imate avtoimunsko bolezen (astma, revmatoidni artritis, sladkorna bolezen ...), težave s prebavo, ščitnico, živčevjem, srcem, če okrevate po raku, če vam primanjkuje energije. S paleoprehrano boste lahko tudi učinkovito shujšali. Športniki se boste poučili o idealni prehrani za ohranjanje in povečanje telesne zmogljivosti. Pri vsem pa se boste razvajali s skoraj 200 sočnimi recepti.

Založba Mladinska knjiga.

Vi in vaša dieta

Avtorja: dr. Michael F. Roizen in dr. Mehmet C. Oz

dr. Michael F. Roizen, dr. Mehmet C. Oz - Vi in vaša dietaHujšanje bo uspešno – zares uspešno – samo če nam bo postalo hranjenje tako preprosto in samodejno, da se niti zavedali ne bomo, da hujšamo.

Zdravnika Roizen in Oz nas bosta v svojem hudomušnem slogu poučila o delovanju telesa – kako in zakaj skladišči kalorije, porablja maščobo in se odziva na hrano, s katero preizkušamo svoje telo.

Na koncu bosta predstavila še svoj véliki načrt in nam dala navodila, s pomočjo katerih bomo v prvih dveh tednih, ko se bomo podali na pot do svoje idealne postave, obseg pasu stopili do pet centimetrov.

Kratek vodnik za dolgo življenje

dr. David B. Agus

dr. David B. Agus, Kratek vodnik za dolgo življenjeVrzite stran čevlje z visokimi petami, namesto svežega sadja in zelenjave jejte zamrznjeno, v zmernih količinah pijte vino, kavo in čaj ter se veliko smehljajte, svetuje priznani ameriški zdravnik in raziskovalec dr. David B. Agus, ki prav zaradi takšnih trditev velja tudi za enega najbolj 'kontroverznih' predstavnikov uradne medicine. Pa vendar imajo njegove analize trdne temelje in prav zato jih je na željo številnih ljudi, ki spremljajo njegovo delo, preoblikoval v praktičen in jedrnat ilustrirani priročnik za vsakdanje življenje. Prepričan je namreč, da se optimalno zdravje začne pri naših vsakdanjih navadah.

V knjigi odgovarja na številna običajna in ne tako običajna vprašanja, kot so: kdo bi moral vsak dan jemati aspirin? Je cepivo proti gripi varno? Kaj je 'prava' hrana? Zakaj naj opustimo kajenje? In zakaj dlje živijo ljudje, ki imajo otroke?

Dr. Agus vam bo s poceni in dostopnimi metodami, ki temeljijo na najnovejših in široko dostopnih znanstvenih izsledkih, pomagal ustvariti nove vzorce osebne skrbi za zdravje. Zdaj nimate več izgovorov, da ne bi živeli zdravo in zadovoljno!

Založba Felix.

Uravnotežena dieta za optimalno zdravje

Christopher Vasey

Christopher Vasey, Uravnotežena dieta za optimalno zdravjeSplošna in strokovna javnost se čedalje bolj zavedata, kako zelo je za telo pomembno optimalno kislinsko-bazično ravnovesje. Christopher Vasey, sicer naturopatski zdravilec, je o kislinsko-bazičnem ravnovesju pisal že v svoji prvi knjigi, tokrat pa še bolj poglobljeno osvetljuje problematiko, s katero se na določeni točki svojega življenja sreča večina ljudi.

V vsakem izmed treh delov knjige avtor na izčrpen, razumljiv, zanimiv in predvsem uporaben način odgovarja na posamezno osrednje vprašanje. V prvem delu se osredotoči na prepoznavanje težav z zakisanostjo, v drugem delu predstavi možnosti za znižanje ravni kislin z ustrezno prehrano, v tretjem delu pa je osrednja pozornost namenjena nevtralizaciji in izločanju kislin iz telesa.

Založba Cangura, d. o. o.

Olja za prehrano, zdravje in nego telesa
Marija Merljak

Marija Merljak, Olja za prehrano, zdravje in nego telesaNova knjiga o oljih bo strokovno razjasnila in pojasnila številna vprašanja: o maščobah, o lastnostih in pomenu rastlinskih olj prehrani ter vas podučila o pridobivanju, shranjevanju in uporabi olj.

Podrobneje je opisanih in predstavljenih kar 28 olj, in sicer: sončnično, oljčno, bučno, koruzno, ričkovo, sezamovo, sojino, laneno, kokosovo, palmovo, konopljino, orehovo, lešnikovo, mandljevo, arašidovo, makovo, svetlinovo, gorčično, marelično, arganovo, pistacijevo, makadamijevo, boragovo, riževo, pa tudi olje črne kumine, grozdnih pečk, pšeničnih kalčkov.

Založba ČZD Kmečki Glas, d. o. o..

Čudo

R. J. Palacio

Izjemen roman, že dve leti trdno zasidran na vrhu lestvice mladinskih uspešnic New York Timesa, prejemnik številnih nagrad za kakovostno mladinsko literaturo, je osvojil že milijone otrok in odraslih po vsem svetu. V odličnem prevodu Boštjana Gorenca je dostopen tudi v slovenščini. (založba Ocean)

Vsebina

R. J. Palacio, ČudoAugust Pullman se je rodil s hudo deformacijo obraza. Do desetega leta ni hodil v šolo, ampak je imel zaradi številnih zahtevnih operacij in dolgotrajnih okrevanj pouk doma. Z vstopom v peti razred osnovne šole je zdaj njegova edina želja, da bi ga sošolci imeli za navadnega. Toda novi sošolci ne morejo prezreti njegovega nenavadnega obraza.

Poleg Augusta, ki izredno duhovito pripoveduje o sebi, svoji družini in svetu, ki ga obdaja, svoja razmišljanja o tem nadarjenem fantu razkrijejo še sestra Via, njen fant Justin, novi sošolec Jack, prijateljica Summer in Viina prijateljica Miranda. Vsi njihovi pogledi se združujejo v boju za sočutje, empatijo in sprejemanje drugačnosti. Ta nepozabna pripoved v naša življenja prinaša srčnost in upanje. Bralec začne ceniti vrednost pravega prijateljstva in moč prijaznosti.