Vzroki za nenavadne sanje in kako si lahko pomagate

Vzroki za nenavadne sanje in kako si lahko pomagate (foto: Profimedia) Profimedia
25. 10. 2021

Imate kdaj obdobja, ko sanjate veliko bolj živo ali pa so vaše sanje zelo nenavadne, celo čudne? Tokrat razkrivamo, kaj take sanje lahko pomenijo in kako si lahko pomagamo!

Velikokrat psihologi pravijo, da so sanje naš stik z podzavestjo. Kadar sanjamo, naša podzavest dobi vlogo režiserja, scenarista in snemalca. Sanje so izjemno kompleksne in pogosto so polne prispodob. Včasih pa se zgodi, da so še posebej nenavadne, žive, morda celo neprijetne. Preverite, zakaj lahko pride do nenavadnih sanj in kako si lahko pomagate.

 

Zakaj pride do nenavadnih sanj?

Naši možgani ponoči prehajajo v različne faze spanja. Sanje so najbolj intenzivne v t.i. REM fazi, ki nastopi približno 90 minut po tem, ko zaspimo. V tem času so sanje veliko bolj žive, včasih celo bizarne. Povezane so predvsem z našimi čustvi oziroma notranjim stanjem.

Tukaj je nekaj možnih razlogov za pretirano žive in nenavadne sanje:

  • Procesirate nove informacije
  • Predelujete svoje občutke
  • Prišlo je do sprememb v vaši dnevni rutini

Kako si lahko pomagamo?

Nenavadne sanje se občasno pojavijo pri praktično vsakem posamezniku. Težava nastopi, če so sanje tako intenzivne, da nas utrudijo in če se v nekem obdobju pogosto pojavljajo.

V tem primeru obstaja nekaj trikov, s katerimi si lahko pomagamo:

  • Zmanjšajte izpostavljenost stresu
  • Poslužujte se tehnik sproščanja (npr. dihalne vaje)
  • Imejte večerno rutino in odpravljajte se spati vsak dan ob enaki uri

Občasne nenavadne sanje pravzaprav niso nič nenavadnega. Težava postane, če vas te ovirajo v življenju. Če opažate, da imate zelo intenzivne sanje, jim prisluhnite. Kaj vam sporočajo o vašem notranjem stanju? Seveda pa si pri razumevanju sanj lahko poiščete tudi strokovno pomoč.