Za navdih: Spoznajte 103-letno Joan. Do svojega 104. leta bo za dober namen prehodila 28 kilometrov. V hrib!

Za navdih: Spoznajte 103-letno Joan. Do svojega 104. leta bo za dober namen prehodila 28 kilometrov. V hrib! (foto: Pauline Glenet @ justgiving.com) Pauline Glenet @ justgiving.com
28. 5. 2020

103-letna Joan Willet strm hrib prehodi štirikrat na dan. Tokrat bo hodila za dober namen. »Ker majhne stvari lahko naredijo veliko spremembo,« pravi.

Joan Willet že 22 let živi v domu za oskrbo starejših občanov Old Hastings House v Vzhodnem Sussexu.

Pred 22 leti so ji dali le še dobro leto, največ dve. Takrat je imela po drugem srčnem infarktu operacijo srca. In od takrat Joan Willet vsak dan hodi po hribu v bližini doma, da bi ostala fit.

Navdihnil jo je kapitan Tom Moore

Britanski veteran druge svetovne vojne je v dobrodelni akciji za britanske zdravstvene delavce zbral skoraj 30 milijonov funtov (34 milijonov evrov).

profimedia

Moore je sredstva zbiral s hojo s pomočjo hodulje s kolesi na svojem dvorišču. Njegov cilj je bil prehoditi 100 dolžin 25-metrskega dvorišča do svojega 100. rojstnega dne, ki ga je praznoval 30. aprila.

Njegovo zgodbo si preberite na povezavi: Veteran zbral milijone za zdravstvene delavce

Joan Willet je njegova zgodba povsem navdihnila.

»Vsak dan grem na več sprehodov, a po nadihu Toma Moora si želim, da bi bili ti sprehodi v korist drugim,« pravi Joan.

Zato se je odločila, da bo do svojega 104. rojstnega dne, ki ga bo praznovala 19. julija, za dober namen prehodila 27,8 kilometrov.

Sredstva zbira za Britansko fundacijo za srce (British Heart Foundation, BHF).

»Hvaležna sem BHF z njihove raziskave, ki so omogočile operacije, kot je bila moja. Brez te operacije ne bi preživela, kaj šele dosegla svojo starost,« je povedala za yorkpress.co.uk.

»Po operaciji sem komaj hodila in to je čas, ko sem prišla živet v Old Hastings House in osebje tukaj je čudovito.«

»Moji dosežki so tudi njihovi dosežki,« je še povedala o zaposlenih v domu. »Na primer, podpirali so me tudi, ko sem se pri 85 letih učila uporabljati računalnik.«

www.justgiving.com

Joan ima za namen dobrodelne akcije na www.justgiving.com odprto svojo stran, njen prvi cilj pa je bil zbrati 500 britanskih funtov (557,54 eurov). V 48 urah jih je zbrala več kot 500, do danes, 28. 5. 2020, pa je s svojimi sprehodi zbrala že 1,532 funtov (1.708 eurov).

Stoletnica je sicer svojo kariero začela kot učiteljica le malo pred drugo svetovno vojno in ves čas vojne delala v Londonu.

»Odzivi na moje sprehode in vsa sporočila prijateljev in bivših učencev so me povsem prevzeli. To me je res spodbudilo. Ljubila sem poučevanje in imela sem čudovito kariero,« je še povedala.