10 korakov do umiritve

10 korakov do umiritve (foto: Profimedia) Profimedia
7. 4. 2018

Kadar ste napeti, si doma ob prvi priložnosti vzemite čas in se najprej posvetite svojemu dihu. Če boste vztrajali, se boste površnega, plitkega dihanja sčasoma odvadili.

1. Lezite na hrbet. Na ravno in trdno podlago. Vrat in glavo podložite z blazino in sprostite telo.

2. Zaprite oči, a budno zaznavajte vse, kar se dogaja v vas in okoli vas.

3. Opazujte dihanje: kako ob izdihu počasi odpadajo vaša bremena. In kako ob vdihu začutite, da vas zrak napolni s svežo energijo.

4. Sprostite trebušne mišice. Bodite pozorni, kako se vaš trebuh ob vdihu dviguje in kako se ob izdihu spušča.

5. Dihajte brez obvladovanja hitrosti ali zadrževanja sape: v vašem naravnem ritmu.

6. Poskusite zadihati s trebušno prepono. Takšno dihanje je globlje. Da boste v dihanje zavestno vključevali abdominalni predel, boste na začetku potrebovali več koncentracije. A več kot boste vadili, hitreje boste opustili plitko dihanje.

7. Dopustite mislim, da prihajajo in odhajajo. Ne predalčkajte, ne sodite, ne obupujte. Mislim dopustite, da so takšne, kot so. Samo opazujte, kaj vas spreletava in kako se ob tem počutite.

8. Meditacija naj sprva traja 10 minut. Izvajajte jo dvakrat ali trikrat dnevno. Najbolje zjutraj, preden se odpravite v nov dan, in zvečer, ko pridete domov.

9. Čez čas se boste naučili obvladovati dih tudi v stoječem ali sedečem položaju.

10. Osredotočeno dihanje imejte pogosteje v mislih takrat, ko ste v stresu. Takšna meditacija je priporočljiva sprostitev, če ste tesnobni. 

Preverite še: 3 jutranje vaje, ki bodo preprečile stres in tesnobo