10 preprostih korakov, ki jih potrebujete, ko vas prevzame občutek negotovosti

10 preprostih korakov, ki jih potrebujete, ko vas prevzame občutek negotovosti (foto: Anastasia Shuraeva | Pexels) Anastasia Shuraeva | Pexels
15. 8. 2021

Naučite se sprejeti svoje nepopolnosti, ki to v resnici niso. Iskanje popolnosti ne dovoli, da bi se premaknili naprej – zadržuje vas. Le prebuja več nejasnosti in občutek negotovosti, ki ga ta trenutek ne potrebujte. Sledite 10 preprostim korakom ...

1. Prenehajte uporabljati besedo 'nepopolnost'

Napake boste odkrivali, dokler jih boste videli kot take. Pa to v resnici niso. Že sama beseda 'pomanjkljivost' nakazuje na nekaj negativnega.

2. Naredite seznam svojih pozitivnih lastnosti

Ko boste začeli opažati vse svoje neverjetne lastnosti in svoje kreposti, vam bo to kmalu pomagalo, da se boste počutili dobro.

3. Obkrožite se s pozitivnimi ljudmi

Pozitivnost ima nekaj skupnega s smehom – nalezljiva je. V družbi teh ljudi boste to tudi zelo kmalu opazili.

4. Izogibajte se ljudi, ki radi ponižujejo

Če vaši prijatelji in/ali znanci neprestano nergajo in govorijo negativno o sebi, o vas in včasih radi ponižajo (na primer: to ti ne bo nikoli uspel, nisi tip človeka za to ...), to ne bo prav nič pomagalo vaši samozavesti.

5. Sprejmite komplimente

Ni nenavadno, da je nekaterim ljudem neprijetno. Odziv na komplimente je velikokrat odvisen od naše samozavesti in samospoštovanja, pa tudi od tega, kakšno sliko si ustvarimo o osebi in razlogih za komplimente. Kako se vi odzovete na komplimente? Naučite se jih sprejemti. Tudi to bo poskrbelo za boljše počutje.

6. Ne poskušajte se spremeniti

Prej boste sprejeli, da s spreminjanjem, še posebej, če to počnete zaradi drugih, ne boste ničesar prispevali k svojemu dobremu počutju. Drugače je seveda, če gre za lastnosti, ki negativno vplivajo na ljudi, ki vas obkrožajo – nezvestoba denimo in neprijaznost. V tem primeru le vložite čas v pogovor in razmislek.

7. Bodite previdni z mediji in družbenimi omrežji

Vsakič, ko boste odprli Instagram ali prelistali revijo, vas bodo pozdravile slike preprosto nedosegljivih ciljev – popolno stanovanje, popolna hiša, popolni obroki, popolna telesa, popolni partnerji ...

V trenutku, ko se boste prenehali primerjati z osebami in življenjem, ki vam ga predstavljajo prek družbenih omrežij, boste bolj pozitivno naravnani.

8. Vsi imamo negotovosti

Zavedajte se, da se vsak občasno sreča z občutkom negotovosti. Tudi tisti »popolni« foto modeli in zvezdniki. Ko to enkrat spoznate, vam zagotavljamo, da se boste bolje počutili tudi sami.

9. Stopite korak nazaj

Zelo verjetno je, da napak, ki jih vi tako radi izpostavljate, drugi sploh ne opazijo. Poskusite se videti z objektivne perspektive in ugotovili boste, da karkoli že je, ni vredno izgubljati časa za skrbi.

10. Prenehajte se primerjati

Glavni vir negotovosti in slabe volje je zelo verjetno neprestano primerjanje z drugimi. Ne pozabite, z razlogom smo si različni in brez te individualnosti bi bil svet dolgočasen.

Preverite še: