13 stvari, ki jih mentalno močne ženske ne počnejo

13 stvari, ki jih mentalno močne ženske ne počnejo (foto: profimedia) profimedia
24. 11. 2019

13 stvari, ki jih mentalno močne ženske ne počnejo, je knjiga izpod peresa škotske psihoterapevtke in pisateljice Amy Morin (letnik 1979). Morinova, ki živi na Floridi, je izdala že več knjig, ki se ukvarjajo z duševnim zdravjem. Če želite, lahko naročite knjigo v angleškem jeziku, ali pa si pa preberite spodnjih 13 odstavkov.

Mentalno močne ženske:

1. Se ne primerjajo z drugimi
Primerjati vašo srečo, zdravje, uspeh, videz z drugimi ljudmi bo kvečjemu zamajalo vašo mentalno zdravje, zagotovo pa ga na dolgi rok ne bo izboljšalo. Edina oseba s katero se morate primerjati ste vi sami. Kakšni ste bili v preteklosti in kakšni ste danes.

2. Ne vztrajajo na popolnosti
Perfektnost je slabost in breme, ki bo načela vašo duševnost. Seveda je potrebno imeti visoke cilje in pričakovanja v življenju vendar na koncu dneva smo vsi samo ljudje z veliko napakami in smo pri veliko stvareh daleč od perfekcije.

3. Ne vidijo ranljivost kot slabost
Vsi ljudje smo ranljivi in negotovi v določenih stvareh. Nekateri svojo ranljivost odlično prikrivajo, drugi pa jo kažejo prevečkrat. Tisti, ki kažejo svojo ranljivost, manj trpijo kot pa tisti, ki jo prikrivajo. To velja še posebej za ženske.

4. Ne dovolijo, da jih dvom odvrne od začrtanih ciljev
Dvom v samo vase je popolnoma normalna stvar in to vas ne sme odvrniti od tega, da se ne bi borili naprej. Vaši možgani bodo dvomili o vas, vendar ne verjemite vsemu, kar mislite in razmišljate.

5. Ne pretiravajo pri razmišljanju o določenem problemu
Pretiravanje pri razmišljanju o kateri koli stvari lahko vodi v depresijo in vam lahko tudi prepreči, da bi ravnali pravilno. Spoprimite se s problemom, vendar ne dovolite, da se ujamete v začaran krog pretiranega nenehnega razmišljanja in premlevanja.

6. Ne bežijo od težkih preizkušenj
Bodite pogumna borka in se ne predajajte v naprej. Soočiti se s svojimi strahovi ali z izzivi, ki se vam zdijo nemogoči, je zelo težko vendar, če se ne boste vsaj poskusili boriti, tako in tako ne bo nič od vsega skupaj.

7. Se ne bojijo prekršiti pravil
Kršenje takšnih in drugačnih pravil v življenju je prej kot ne nuja. Pa saj poznate rek, da so napisana in nenapisana pravila za to, da se jih lahko krši.

8. Ne tlačijo drugih, da se same vzdignejo
Vzdigovati se po hrbtih drugih vas prav gotovo ne bo popeljalo na vrh. Tudi če boste mislile, da ste tam (na vrhu), boste v resnici daleč od njega.

9. Ne dovolijo drugim, da omejujejo njihov potencial
Naj vas zavrnitev, kritika in nagajanje drugih ne ustavi. Dokler verjamete sama vase, vas nihče ne more zaustaviti.

10. Ne krivijo vedno sebe, ko gre kaj narobe
Okriviti vedno samo sebe za prepir ali nesporazum je neumnost, saj vsi vemo, da sta za take stvari (prepir ali nesporazum) potrebni vsaj dve osebi.

11. Ne ostanejo tiho
Postavite se zase! Povejte svoje mnenje! Ne bodite tiho, to je vaša pravica in ne dovolite nikomur, da vam to vzame.

12. Nimajo slabega občutka, če se zastavljeni cilji spreminjajo
Vaši cilji in želje so kar precej drugačni takrat, ko ste stari 40 ali več let, kot pa so bili 10 ali 20 let prej. Verjetno bodo pri vaših 50-ih znova nekoliko drugačni, tako da se zaradi tega ne počutite slabo, saj je to povsem normalno.

13. Ne podcenjujte svojega uspeha
Ne skrbite, da boste videti arogantni in pretirano važni, če se pohvalite s svojimi dosežki, seveda pa ne pretiravajte. Če vas kdo pohvali za vaše trdo delo ali znanje, ne smete biti pretirano skromni v stilu "ah to ni nič takega." Preprosta beseda hvala je čisto primerna in dovolj.

Preberite še: Zakaj je trening boksa dober za vašo samozavest? ali 13 stvari, k jih mora vsala ženska narediti za bolj polno in srečno življenje