15 nasvetov, da vas ne bo zeblo

29. 12. 2012

Ljubezenski romani, tople juhe, mehke blazine in odeje v rdečem. Veliko je stvari, ki ogrejejo naše telo .. in dušo.

1. Tople misli

Naše telo je narejeno tako, da ga lahko že s pravilnimi mislimi ogrejemo.

To se lahko zgodi že pri branju ljubezenskega romana ali pa z avtogenim treningom. Prepričamo se lahko, da imamo roke in noge tople, in res bo tako …

2. Tople blazine

Če ste zmrzljiv tip človeka in se nikakor ne morete ogreti, potem je blazina (termofor), ki jo napolnite s toplo vodo, kot nalašč za vas. Še posebej če je blazina mehka – iz volne ali flisa, je dotik še toliko bolj prijeten in topel.

3. Čiščenje stanovanja

Če nas zebe in se nam zdi, da moramo doma še veliko pospraviti, potem ni boljšega kot čiščenje. Sesanje, pometanje, brisanje prahu, pospravljanje omare, kopalnice …

Odlična telovadba, ki ogreje in da vidne rezultate.

4. Krompirjeve juhice

Za 4 lačne potrebujete: 2 kg zelenjave (krompir, korenje, koleraba in čebula). Vse skupaj narežite na koščke ter podušite na žlici masla. Zalijte s pol litra vode in kuhajte 5–10 minut. Polovico zelenjave vzemite iz ponve, preostalo zmeljite. V juho vmešajte še 200 g skute z zelišči. Celo zelenjavo stresite v juho, solite, poprajte in potresite s peteršiljem.

5. Pekoče začimbe

Čili, poper in ingver so začimbe, ki nas vsekakor ogrejejo in so pozimi, ko je mraz, zelo dobrodošle. Lahko jih dodajamo različnim jedem, juham, enolončnicam …

Ingver pa je dober tudi, če iz njega skuhamo čaj.

6. Pokriti se

Naše roke so praviloma za devet stopinj bolj hladne od preostalega telesa. Zato se tudi bolje počutimo, če imamo pozimi roke v rokavicah. Veliko toplote dobimo tudi skozi glavo, a lasje niso dovolj velika zaščita. Zato kape in klobuki niso odveč.

7. Izogibanje mrazu

Sadje iz toplih krajev ima hladilen učinek. Banane, mandarine, pomaranče, ananas – vse to ni priporočljivo, če se želite ogreti. Le topla limonada lahko ogreje naše telo.

8. Minerali

Ko je mraz, potrebuje naše telo več mineralov, da se lahko ponovno segreje. Železo pospešuje presnovo. Potrebujemo tudi več kalcija, ščitnica pa potrebuje jod, da lahko ogreje organizem.

9. Mehke nogavičke

Tople nogavičke, kakršne je včasih pletla stara mama in jih zdaj lahko kupite povsod, so idealne za vse, ki jih vedno zebe in imajo mrzle noge.

10. Kopel za noge

Od nekdaj velja, da je topla kopel za noge idealna, ko se želimo ogreti. Voda, ki jo nalijete v posodo, naj ima 33 stopinj. V njej noge namakajte od dve do tri minute in potem dodajte še malce bolj vročo vodo. Temperatura lahko naraste do 45 stopinj.

Po 10 minutah oziroma po tem, ko ste se že ogreli, noge dobro obrišite z brisačo in jih zavijte v suho brisačo ter počivajte pol ure.

11. Zeliščni čaji

Po ajurvedi sta pelin in rožmarin idealna, če želimo ogreti organizem. V pol litra vrele vode stresite čajno žličko omenjenih zelišč in pustite stati približno 2 minuti. Na dan popijte dve do tri skodelice tega čaja.

12. Topli žepi

Praktični so tudi grelci za žepe ali rokavice, ki delujejo na pritisk. Tako vas zunaj ne bo nikoli zeblo v roke. Pripomoček imate lahko vedno s seboj in nikoli vas ne bo pustil na cedilu.

13. Sproščanje

Poleg gibanja je tudi sproščanje odličen način za boj proti mrazu. Mišice morajo biti namreč sproščene, da se dobro ogrejejo. Zato je treba poskrbeti tudi za sproščanje.

14. Najlonske hlačne nogavice

Če vas zelo zebe, pod hlačami obvezno nosite še najlonke. Tako boste zadržali toploto in ne bo vas zeblo, seveda pa ne smete pozabiti na kratke nogavice.

15. Rdeče stene

Dokazano je, da rdeča barva greje. Torej: rdeče stene, rdeče odeje, blazine … In temperatura v sobi bo višja za stopinjo ali dve.