4 elementi prave ljubezni: Šele ko boste razvili te, boste lahko doživeli pravo ljubezen

4 elementi prave ljubezni: Šele ko boste razvili te, boste lahko doživeli pravo ljubezen (foto: Vanessa Garcia | Pexels) Vanessa Garcia | Pexels
11. 6. 2021

Štirje ključni elementi prave ljubezni.

Kaj je prava ljubezen? Jo je sploh mogoče definirati? Lahko pravo ljubezen doživimo le v razmerju? Ali jo lahko izkusimo znotraj sebe in v odnosu z ljudmi, ki nas obkrožajo?

Ideja o pravi, idealni ljubezni danes pogosto izhaja iz pravljic in filmov. Kakšni so ti ideali, vam je verjetno znano. In pogosto se spreminjajo. Na koncu imamo vsi določene pogoje, pripete na našo idejo o tem, kaj je prava ljubezen. Nekakšna merila, kako naj bi bila videti.

Morda pa je tista prava, pristna ljubezen veliko preprostejša, kot nam jo predstavlja popularna kultura ...

Thich Nhat Hanh, vietnamski budistični menih, pravi, da obstajajo štirje elementi prave ljubezni: ljubeča prijaznost, sočutje, radost/veselje in umirjenost. Ali maitri, karuna, mudita in upeksha.

Če vaša ljubezen vsebuje te elemente, bo zdravilna in predrugačena, imela bo element svetosti. Prava ljubezen ima moč zdraviti in predrugačiti katerokoli situacijo in v naše življenje vnesti globlji smisel.

Po budističnem učenju takrat, ko so prisotni ti štirje elementi, doživljate pravo, pristno ljubezen.

Preprosto je ...

Najprej imamo ljubečo prijaznost ...

Profimedia

Ljubezen in prijaznost imata moč ustvariti srečo. Bistvo ljubeče prijaznosti je zmožnost ponuditi srečo drugemu. A pomembno je vedeti, da smo mi tisti prvi, ki mu moramo izročiti to dobrotljivost. Kako lahko namreč srečo ponudimo nekomu drugemu, če je nimamo sami?

Zato gradite notranji dom tako, da se sprejmete. Učite se ljubiti in celiti sebe. Kreirajte trenutke sreče in veselja za svojo dušo. Potem boste imeli kaj ponuditi drugi osebi.

Sočutje je drugi element prave ljubezni ...

Vanessa Garcia | Pexels

Tako kot pri ljubeči prijaznosti, moramo biti najprej sočutni do sebe, pravi Thich Nhat Hahn. Ko se naučimo te sočutnosti, razumemo svoje trpljenje in trpljenje druge osebe.

Sočuten um ceni drugega (in sebe) in ga želi rešiti trpljenja. Vendar pri resničnem sočutju ni osebnega namena ali navezanosti – drugemu želimo dobro, ne da bi v to vpletali sebe.

Ko se naučimo ljubiti in razumeti samega sebe in imamo resnično sočutje do sebe, potem lahko resnično ljubimo in razumemo drugo osebo.

Veselje je tretji element prave ljubezni ...

Profimedia

Če ljubezen ne ustvarja veselja, to ni prava ljubezen. Če zaradi ljubezni oseba vsak dan joče, potem to ni ljubezen. Če zaradi ljubezni trpite vsak dan, potem to ni prava ljubezen, pravi Thich Nhat Hahn.

Sposobnost ponuditi veselje ... Ko veste, kako ustvariti veselje, to hrani vas in vašo ljubljeno. Vaša prisotnost je kot daritev, kot svež zrak ali spomladanska cvetlica ali svetlo modro nebo. Povedano preprosto – prava ljubezen ne more obstajati brez veselja – veselja zase in za tistega, ki ga imamo radi.

In potem je tu umirjenost ...

Andre Furtado | Pexels

Element, ki nam omogoča pogled na celotno situacijo. Ne da bi bili omejeni z navezanostjo, oklepanjem ali diskriminacijo. Če ima vaša ljubezen katero od teh lastnosti, potem to ni prava ljubezen.

V globokem odnosu ste vi on/ona in on/ona je vi. Vaše trpljenje je njeno/njegovo trpljenje. Razumevanje vašega lastnega trpljenja vam pomaga zmanjšati trpljenje vaše ljubljene osebe. Trpljenje in sreča nista več individualni stvari. Kar se zgodi vaši ljubljeni osebi, se zgodi vam. Kar se zgodi vam, se zgodi vaši ljubljeni osebi.

V pravi ljubezni ni meje med osebo, ki ljubi in osebo, ki je ljubljena. Zato je komunikacija popolna.

Modrosti Bude so jasne. Ljubezen, sočutje, veselje in umirjenost so značilnosti razsvetljene osebe. So štirje aspekti prave ljubezni znotraj vseh in vsega. Pomembno je negovati te štiri elemente ljubezni. Če jih ne, bo ta zbledela. Prav tako je pomembno ljubiti sebe. Potem se bo srce odprlo in raslo in kmalu boste vse vključili v svojo ljubezen.

To vas bo osvobodilo in osrečilo. In vaša ljubezen bo brezmejna. Prava ljubezen bo rasla in rasla.

Kaj pa vi pravite, kaj je prava ljubezen?

Viri: Video What is true love?; How to Love, Thich Nhat Hanh 
Preberite še: