4 novoletne zaobljube, ki se jih je vredno držati

4 novoletne zaobljube, ki se jih je vredno držati (foto: Unsplash) Unsplash
2. 1. 2019

Muhammad Ali je rekel: »Človek, ki pri petdesetih doživlja svet enako kot ga je pri dvajsetih, je zapravil 30 let življenja.« Preberite, katere vzorce se splača pozabiti in katere poglede se splača prevetriti, da boste v novem letu (še) bolj zadovoljni.

Če se vam zdi ideja, da bi si namenili več ljubezni strašljiva, potem je to očiten znak, da se morate sebi bolj posvetiti in da gotovo obstaja še nekaj delov vaše osebnosti, ki hrepenijo po razvoju. Večina novoletnih zaobljub kaj hitro zapade, toda če želite opaziti napredek v osebni rasti, so spodnje zaobljube vsekakor vredne (vsaj) premisleka. 

1. Moja sreča je na prvem mestu

To je mnogo lažje reči kot prakticirati, toda vseeno: poskusite se ne ozirati preveč na to, kako vas dojemajo drugi. Ne iščite za vsako ceno občutka sprejetosti, saj ga ni človeka na tem svetu, ki ga bi imeli ČISTO VSI radi. Sprejmite same sebe in pravi ljudje vam bodo prišli na proti.  

2. Imam se rad/a

Pogrešate bližino? Partnerja? Pravega prijatelja? Družino? Objemite sami sebe. Čim večkrat! Bodite potrpežljivi do sebe. Privoščite si majhna razvajanja in počnite stvari, ki vas osrečujejo, tiste, ki vas utrujajo pa poskusite spremeniti ali zavreči, če se le da.

Kako krepiti vero vase? Preberite si, katerih stvari samozavestni ljudje ne počno.

3. Ni treba, da sem popoln/a

Vsi imamo v sebi kritika ... um nam govori, da nismo dovolj dobri. Kar se skriva zadaj, je ponavadi strah.  Dovolite si misliti, da ste v redu takšni, kot ste in aktivno delajte na tem, da boste ponosni na svoje misli in dejanja. Otresite se pogrevanja preteklih napak in poglejte na svet z novimi očmi – preteklost je V PRETEKLOSTI. Osredotočite se na tukaj in zdaj in iščite dobro v vsaki situaciji. To je odličen trening, ki se vam bo obrestoval v kakršnikoli stresni situaciji.

4. Ne bom več kritiziral/a drugih

Kaj imate od tega, če sodite druge? Prav nič. Samo širite slabo energijo. In ljudje to začutijo.  Bolj, ko govorite ali mislite o drugih slabo, več slabega bo prišlo v vaše okolje. Zato: naslednjič, ko ne boste v najboljši koži, ne obrnite svoje jeze, žalosti ali kakršnihkoli drugih turbulentnih čustev, ki so se nenadoma porodila, navzven, ampak se raje umirite in razmislite, kaj vas je tako znerviralo oziroma prizadelo. Je nekaj na tisti zoprni osebi, kar vas na tihem morda moti pri vas samih? Ste nekje globoko v sebi ljubosumni nanjo? Vas spravlja v bes, da je bolj lepa/prijazna/priljubljena/uspešna … od vas? Namesto fokusa na tiste, ki vam naježijo kožo, raje tistim, ki vas navdihujejo, izrecite prijazne besede.

Kadarkoli ste v konfliktu z drugimi, je recept zelo preprost: spremenite sebe in spremenili boste (pogled na) svet! 

To lahko vadite s pomočjo meditacije, redne telesne vadbe, ki prevetri duha in telo, plesa ... načinov je toliko, kot je ljudi. Uživajte v odkrivanju tistega, kar vas veseli.

Preberite še: Preproste jutranje navade, ki bodo spremenile vaš dan

Navdih: The Cusp