5 načinov za izostritev uma

5 načinov za izostritev uma (foto: Profimedia) Profimedia
22. 7. 2017

Poleg tega, da se s treniranjem spomina želimo izogniti mentalnim boleznim, ima to še veliko večje prednosti: pomaga lahko pri vzpenjanju kariere, v odnosih in pri splošnem pogledu na življenje.

Tako boste um naredili še bolj oster in hiter:

  • Naučite se nekaj novega

Sodelovanje v dejavnostih, pri katerih ne rabite veliko misliti, vaš um postavi v mirovanje in ne vključi kognitivnih sposobnosti. Po drugi strani pa učenje novih stvari spodbudi razmišljanje. Ko na ta način  pilite um, lahko hitro na seznam dodate nove spretnosti in dosežete več ciljev hkrati. Ko izbirate med novimi dejavnostmi, se ne silite k preizkušanju nečesa, kar vam ni všeč. Če nimate posluha in glasba ni vaša stvar, namesto instrumenta izberite učenje tujega jezika. Učite se recitiranja, risanja, izdelovanja … Vsak projekt možgane ohrani v akciji in poskrbi za mentalno vadbo.

  • Preizkusite svoje sposobnosti

Ko se naučite novih spretnosti, na primer besed v tujem jeziku ali igranja klavirja, pridobljenega znanja ne potisnite v kot, ampak se občasno preizkusite. Vse kar ste pridobili v šoli, lahko izzovete s križankami in matematičnimi nalogami kot je sudoku. Spodbujanje uma, da prikliče dejstva, ki ste jih nekoč vedeli, ga ohranja takšnega, kot je in preprečuje pozabljanje. Ugotovite, kaj vas navdušuje in vzemite igre tudi s seboj na dopust.

  • Vsak dan si vzemite nekaj časa za »mentalni fitnes«

Seveda ste vsak dan na tesnem s časom, imate veliko dela in ste že tako ali tako v stresu, zato možgani žal ne pridejo na svoj račun. Od sedaj naprej, si določite čas, ki ga boste namenili tudi mentalnemu zdravju. Če med vadbo poslušate glasbo, si namesto pesmi prenesite nekaj lekcij učenja tujega jezika. Če imate pred večerjo nekaj prostega časa, ga namenite izpopolnjevanju slikarskih potez. Med prevažanjem na delo z avtobusom imate dovolj časa za branje. Za to ne potrebujete treh ur. Lahko si najdete kratke dejavnosti, a jih izvajajte redno.

  • Zapisujte si podrobnosti, da boste jasneje razmišljali

Če ste preveč zaposleni, da bi mislili še na oblačila, ki jih morate kasneje pobrati v čistilnici, spisek živil za trgovino in druge popoldanske opravke, ne boste zbrani niti zvečer, ko se boste hoteli poglobiti v knjigo. Sprostite misli z zapisovanjem opravkov, ki jih vključite v svoj urnik. S tem se boste spomnili na stvari, ki so pomembne, a ne tako zelo, da bi morale zasedati delček vaših možganov. Pozornost boste lahko posvetili stvarem, pri katerih se morate zares izkazati.

  • Odpravite mentalne napore, ki nastanejo zaradi stresa

Tudi nenehno premišljevanje o stvareh kot so odnosi, finance, kako boste dosegli določen cilj, vam preprečuje razmišljati jasno, ker so misli in čustva preveč pomešana. O tem se pogovorite z osebo, ki ji zaupate in poskusite v življenju videti dobre stvari. Ne obremenjujte se s tistim, česar ne morete nadzorovati. To ni lahka naloga, a z vajo lahko dosežete vse. Ko dobite nov projekt, se disciplinirajte tako, da boste osredotočeni le nanj in ga končali pravočasno. Ne dopustite, da vas zmotijo telefon in druge stvari, ki takrat niso pomembne.

Preberite tudi: