7 napak, ki motijo nočni spanec

7 napak, ki motijo nočni spanec (foto: Profimedia) Profimedia
18. 4. 2017

Uležete se na posteljo, pripravljeni na dober nočni spanec, ki vam bo dal energije za naslednji dan. Potem pa gre nekaj narobe. Misli se nočejo umiriti, ne morete zapreti oči ne glede na to, kako močno se trudite, štetje ovc se je ustavilo pri 150 in še vedno ne spite. Morda ste naredili kaj, česar pred spanjem ne bi smeli.

Nočni prigrizki

Kokakola in sladek prigrizek pred spanjem sta razloga, da se nikakor ne morete pogrezniti v svet sanj. Kofein v zmernih količinah blokira živčne prenašalce in povzroči nespečnost. Rafiniran sladkor pa lahko zmoti organe, ki so zadolženi za reguliranje hormonov. Zato se ponoči zbujate.

Rešitev: Za prigrizek si privoščite hrano, ki vsebuje triptofan. Ta je potreben za proizvodnjo serotonina in melatonina, ki pomaga uravnavati spalni cikel. Posezite po jogurtu, mleku, bananah, jajcih in puranu.

Nadoknaditi spanec

Ljudje pogosto napačno razmišljajo, da lahko zamujene ure spanja nadoknadijo kasneje in njihovo telo bo spet kot novo.

Rešitev: Večina ljudi potrebuje dve do tri noči dobrega spanca, da se spet vrne v normalno stanje po večji deprivaciji spanja.

Spanje z hišnimi ljubljenčki

Veliko ljudi, ki si posteljo ali prostor za spanje delijo s hišnim ljubljenčkom, spi veliko slabše kot ostali.

Rešitev: Živali naj bodo ponoči v drugem prostoru. Tako se bodo tudi same dovolj naspale, saj imajo lahko enake težave s pomankanjem spanca.

Gumb za dremež

Dodatne minute spanca, ki ga dobite s pritiskom na gumb za dremež, so nekvalitetne. Poleg tega telo pripravite na novi spalni cikel, ki ga ne boste imeli časa dokončati. To se bo poznalo v celodnevni utrujenosti.

Rešitev: Nastavite budilko na čas, ko se morate zares prebuditi. Poskusite vstati vsak dan ob enaki uri. To bo prešlo v navado, kar pomeni, da se boste čez čas zbujali brez budilke.

spanec

Kozarček pred spanjem

Čeprav alkohol zdravim ljudem omogoča, da zaspijo hitreje, pa zmanjšuje REM fazo, v kateri spimo najtrdneje in pogosto sanjamo.

Rešitev: Izognite se pitju alkohola tik preden se odpravite v posteljo. Povprečno traja eno uro, da telo obdela eno enoto alkohola. Namesto tega si skuhajte zeliščni čaj kot so kamilice, ki imajo pomirjujoč učinek.

Uporabljanje tehnologije

Te naprave oddajajo modro svetlobo, ki zakasni proizvajanje melatonina (spalnega hormona).

Rešitev: Postavite si uro, po kateri ne smete več uporabljati tehnoloških igrač. Naprave, ki jih lahko premikate, pustite v drugem prostoru kot boste spali.

Prižgan televizor

Gledanje televizije vas spodbudi k budnosti in škoduje spalnemu ciklu, kar vodi v slab spanec.

Rešitev: Televizije ne imejte v spalnici. Če potrebujete nekaj kar vas uspava, si omislite radio.

Preberite tudi: