8 pozitivnih učinkov globokega dihanja

8 pozitivnih učinkov globokega dihanja (foto: Profimedia) Profimedia
2. 7. 2017

Ne izgleda kot vadba, pa vendar je. Trening za umiritev misli in obvladovanje napetosti bi morali narediti vsak dan ali vsaj takrat, ko doživljamo posebno stresne trenutke. Kakšne učinke ima globoko dihanje?

Globoko dihanje …

  • Pomaga pri sprostitvi tako misli kot telesa. Pogosto sploh ne občutite, kako utrujeni in napeti ste, ko pa vdihnete skozi nos in izdihnete skozi usta, sprostite tesnobo iz ramen in trebuha. Med kopeljo, poslušanjem pomirjujoče glasbe in drugimi aktivnostmi s katerimi se umirite, poskusite z globokim dihanjem za še boljši rezultat.

  • Zmanjšuje stres. Osredotočanje na dihanje je odlično zdravilo proti stresu, ki ga lahko uporabite kadarkoli in kjerkoli. Če letite visoko nad oceanom, čakate pri zdravniku ali ste sredi napetega sestanka, lahko tiho nekajkrat globoko vdihnete in se sprostite.

  • Izboljšuje dihalni sistem. Ta lahko trpi, če dalj časa dihate plitko. Še posebej za ljudi z dihalnimi problemi kot sta astma in bronhitis je pomembno, da v paničnih trenutkih globoko vdihnejo, saj tako pljuča dobijo kisik, ki ga potrebujejo za normalno delovanje.

  • Zmanjšuje bolečino. Ker pomaga pri sprostitvi telesa in spopadanju z napetostjo, lahko globoki vdihi omilijo bolečine, med drugim glavobole in nekatere kronične bolečine.

  • Izboljša rutino vadbe. Osredotočanje na dihanje vam lahko pomaga pri vzdržljivostnih treningih kot sta tek in vaje za moč ter celo pri hoji. Ko ugotavljate, kako bi povečali vzdržljivost in izkoristili ves potencial, ne pozabite na dihanje.

  • Sprošča strupe. Skozi izdihe lahko iz telesa izločite tudi strupene snovi, z globljimi vdihi pa proces še izboljšate. Pole tega tako pripomorete k regeneraciji celic.

  • Pritegne pozornost. Ko ste v neprijetni situaciji, ni veliko stvari, ki bi vam lahko pomagale takoj. Če ne prenesete joka otroka, se dva zaljubljenca prepirata pred vami in se pripravljate na odvzem krvi, se lahko zamotite z dihanjem. Globoko dihanje zahteva osredotočenost in pozornost, s čimer bo čas hitreje minil in dogodek boste prenesli boj mirno, kot bi ga običajno.

  • Napolni baterije. Včasih je vse kar potrebujete, da telo spet spravite v pogon, nekaj globokih vdihov. Vaje lahko pomagajo celo izboljšati prebavo, prekrvavitev in imunski sistem.

Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri