Ena beseda, ki lahko spremeni vaše razpoloženje

Ena beseda, ki lahko spremeni vaše razpoloženje (foto: Profimedia) Profimedia
13. 6. 2017

Ste se že znašli v situaciji, ko ste predse z navdušenjem postavili dišečo svežo kavo, vendar ob vsem delu sploh niste opazili, kdaj ste jo popili? Kakšen je bil okus in kam je izginil dober občutek, ki naredi kavo tisto pravo?

Če ste zgornji primer lahko prenesli na svoje izkušnje, ste se tudi vi predali hitremu tempu. Čas je, da se ustavite in poduhate cvetje. Filozofija je enostavna: vsak potrebuje nekaj preprostega, kar ga postavi v realen svet in mu dovoli užiti trenutek. Zadovoljstvo je tisto, česar nam primanjkuje.

Koliko zadovoljstva si privoščiti in predvsem, kako? Poskusite s temi tremi načini.

1. Sprožilec

Ko naslednjič kupite kavo, zmrznjen jogurt, sladoled ali drug ljubi posladek, se opomnite, da se morate prepustiti užitku. Pa čeprav za kratek čas. Preprost ritual naj vas ustavi in da misliti, kaj pravzaprav je zadovoljstvo. Kaj vam pomeni ta beseda? Ne pozabite uživati v stvareh in ne le pustiti, da stečejo mimo vas. Nekatere priložnosti se ne bodo več vrnile. Ko boste to nekajkrat ponovili, bodo preproste stvari postale sprožilec za užitek, ki ga v hitrem življenju še kako potrebujete.

2. Opomniki

Morda bo zvenelo čudno, vendar si vseeno dajte priložnost in poskusite. Nastavite opomnike za čez dan ob naključnih urah (izpustite tiste, za katere vnaprej veste, da boste preveč zaposleni). Ko se alarm vklopi, je čas za trenutek sprostitve in užitka.

Poglejte okrog sebe. Kaj vidite? Toliko čudovitih stvari se dogaja okrog nas vsako minuto, samo ustaviti se moramo in jih videti. Se sodelavec smeji zabavni šali? Kako čisto izgleda mesto, ko ga spere dež. Prijetni sončni žarki božajo obraz. Psiček se prikupno podrgne ob vaše noge in prosi za delček pozornosti.

Poiščite skrite, preproste stvari, ki vam prinašajo zadovoljstvo. Več kot boste vadili, vedno lažje bo postalo in vedno več lepega boste opazili v svoji okolici.

3. Začutite

Večina ljudi preživi veliko časa ob urejanju stanovanja, kupovanju oblačil in ličenju pred ogledalom. Pa sploh kdaj začutite vse užitke, ki vam jih stvari lahko nudijo?

Začnite tako:

  • Ko naslednjič oblečete najljubšo bombažno pižamo, občutite njeno mehkobo in zadovoljstvo, ko se pogreznete v posteljo ob koncu dneva. Uživajte v vonju sveže oprane posteljnine.
  • Uživajte v mehkobi šala, ki si ga ovijete okrog vratu in dopolni vaš videz. To je veliko manj stresno kot neuspešno zlaganje in ovijanje, medtem ko v vpijete »zadržite dvigalo, prosim!«.
  • Okusite vsak grižljaj kosila in uživajte v okusih. Neprimerno bolje kot požiranje hrane med spremljanjem najljubše nadaljevanke.
  • Povohajte omamen vonj kreme za roke in se za trenutek predajte občutku mehkobe, ki vam ga daje. Če ste jo kupili prav zato, ker je tako lepo dišala, naj vam bo v zadovoljstvo tudi sedaj.
  • Namesto, da nenehno premikate pesmi in iščete najbolj ustrezno glede na trenutno razpoloženje, pustite, da vas seznam preseneti z izborom. Poslušajte besedilo in instrumente, ki ga spremljajo.

Preberite tudi: