Kako ohraniti mladosten videz

Kako ohraniti mladosten videz (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
10. 1. 2014 Vir: Lisa

Kako bi bilo lepo, če bi lahko zaustavili čas in bili za vedno videti mladi, s čvrsto kožo in napeto zadnjico. Ne obljubljamo vam čudežev, nekaj pa vseeno lahko naredite, da vsaj malce pripomorete k 'večni mladosti'.

Nahranite svoje možgane

Najpomembnejše je, da na prehrano začnete paziti že v zgodnji mladosti, nekje od 18. do 24. leta, saj pravijo, da se to, kar daš v usta, pozna tudi na umu. Seveda pa nikoli ni prepozno.

Hrana, ki hrani možgane in ohranja vitko postavo, je zelo preprosta. Na splošno se morate izogibati predelani hrani, kofeinu, sladkorju in alkoholu. Tu pa tam se seveda lahko pregrešite, a pazite, da bo to samo enkrat na teden.

Da pa bo vaš boj proti staranju še bolj oster, vam predstavljamo nekaj živil, s katerimi boste zagotovo ustavile čas.

Paradižnik

Ker vsebuje likopen, ki zmanjšuje rakava obolenja, mora biti na vašem jedilniku čim večkrat, zlasti v poletnih mesecih, in sicer naravnost z vrta.

Pomarančni sok

Za boj proti staranju popijte kozarec pomarančnega soka na dan. Ta vsebuje beta karoten in vitamin C, ki obnavljata telesne celice. Dobra stran vitamina C pa je tudi ta, da povečuje energijo.

Borovnice

Borovnice so zelo močan antioksidant, zato upočasnjujejo staranje in še obnavljajo poškodovane telesne celice.

Ribe

Maščobne kisline omega 3, ki jih vsebujejo ribe, so izredno pomembne za naše telo, saj zmanjšujejo možnost srčne kapi, znižujejo holesterol in pomagajo pri ohranjanju spomina.

Cimet

Cimer znižuje holesterol, preprečuje krvne strdke in raka ter spodbuja spomin.

Jajca

Pravijo, da jajca zvišujejo holesterol, a če jih uživamo v mejah normale, lahko pomagajo pri ohranjanju vida, možganskih funkcij in živčnega sistema. Vsebujejo tudi veliko vitamina D in pripomorejo k bolj zdravi koži ter nohtom.

Hormonsko ravnovesje

Če boste vse življenje pazile, da bodo vaši hormoni v ravnovesju, se vam ne bo treba ukvarjati z nespečnostjo, nizkim libidom, izgubo spomina in pridobivanjem teže. Predstavljamo vam nekaj načinov, kako do ravnovesja.

Uživanje mace

Maca je bogat vir mineralov, vitaminov, aminokislin, nenasičenih maščob ter drugih, za naš organizem pomembnih snovi.

Vsebuje kalcij, selen, cink, natrij, železo, kalij, magnezij, silicij, jod, fosfor, mangan, baker, vitamine: B1, B2, B6, B12, C, E, D3, nenasičene maščobne kisline omega 3, 6 in 9 ter številne aktivne sestavine (saponini, steroli, tanini, alkaloidi), ki dokazano pozitivno učinkujejo na človeško telo.

Izboljšuje vitalnost in vzdržljivost, fizične in mentalne energije ter miselne koncentracije, poveča odpornost in krepitev imunskega sistema, zmanjšuje čustvene odzive na stresne situacije in nihanja razpoloženja, upočasnjuje proces staranja, uravnava telesno težo in uravnoveša hormone.

Joga za hormonsko ravnovesje

Pri jogi za hormonsko ravnovesje so pomembne tri tehnike: posebej prilagojene asane (telesni položaji), pranajama (dihalne tehnike) in energijske tehnike.

Če kombiniramo vse te tehnike (in to je tudi rdeča nit – bistvo hormonske joge), lahko prano kot počelo ali osnovno energijo vodimo in usmerjamo (pošljemo) k vsakemu organu ali žlezi, h kateri se v določenem trenutku usmerja naša praksa ali določena asana.

Te so v hormonski jogi usmerjene v pospešitev ali spodbuditev (tudi obuditev) delovanja žleze ali organa. Najprej pa moramo to energijo začutiti. Več informacij na www.jogaportal.si

Imejte stres pod nadzorom

Kronični stres povečuje raven kortizola, kar lahko privede do pridobivanja teže, nespečnosti, nihanja razpoloženja, nizkega libida, visokega krvnega tlaka in razdraženosti.

Najboljše orožje v boju proti stresu je telovadba, saj se med gibanjem izloča hormon sreče. Številni celo pravijo, da si med tekom ali katero drugo zvrstjo vadbe razbistrijo misli.

Zaščitite kožo

Za svoj največji organ moramo dobro skrbeti. V boju proti soncu vam bo poleg zaščitne kreme pomagala tudi visoka raven antioksidantov in vsebnost vitaminov A, C, D in E. Pomembno je, da jeste veliko sadja in zelenjave. Vitamini delujejo kot naravna zaščita pred soncem, seveda pa brez kremne zaščite ne gre.

Dobro se naspite

Ko spite, se vaše telo obnavlja. Zato pomanjkanje spanca lahko povzroči stalno utrujenost in po nekaj letih se lahko to pozna na vašem videzu in zdravju. Prav tako ste bolj podvrženi prekomerni telesni teži in celo debelosti.

Strokovnjaki pravijo, da je spanje pred 24. uro najkakovostnejše, zato priporočajo, da greste spat okoli 22. ure.