Tako ustvarite jutranjo rutino, ki bo umirila vaše misli (za vse, ki se soočate s tesnobo)

Tako ustvarite jutranjo rutino, ki bo umirila vaše misli (za vse, ki se soočate s tesnobo) (foto: Profimedia) Profimedia
4. 4. 2021

Če se soočate s tesnobo, potem je morda prav zjutraj ta občutek vznemirjenosti in zaskrbljenosti najmočnejši.

Od trenutka, ko odprem oči … Moje misli se ne ustavijo in na ramenih je vsa teža stresa. Občutek v trebuhu mi pravi, ostani v postelji. Hkrati se zavedam, da lahko izogibanje in potlačevanje čustev situacijo le poslabša. Ja, veliko hujše je kot to, da jih pokažem in se spopadem z njimi.

Kaj lahko takšno situacijo olajšapreprosta jutranja rutina, ki me spravi iz postelje in mi pomaga urediti misli.
Profimedia

Kaj storim: pripravim si zajtrk, se vsedem za mizo, v zajtrku dejansko uživam, ne hitim, razmislim o treh stvareh, za katere sem neizmerno hvaležna, in jih zapišem, včasih preberem stran ali dve knjige ali skiciram novo idejo, nato vzamem rokovnik in pripravim seznam opravil za tisti dan. A preden čisto zares začnem s temi, naredim še nekaj preprostih vaj z jutranje prebujanje. Predvsem pa - telefon in računalnik pustim pri miru do zadnjega.

Kaj pa je preprosta jutranja rutina za vas ta trenutek? Pripravljanje in uživanje v kavi, pripravljanje zajtrka, sprehod s štirinožnim prijateljem, joga, pisanje dnevnika …?

Jutranja rutina je lahko pravzaprav karkoli ... in ima neizmerno moč.
Kakršnakoli že je, ne glede na to, kaj izberete, jutranja rutina ima neizmerno moč in lahko spremeni vzorec celotnega dne.

S skrbmi zapolnjeno jutro pogosto cel dan naredi tesnoben – zato, če jutro začnete z namenom, ustvarite občutek umirjenosti, potem je tudi ves preostali del dneva lahko bolj obvladljiv. Zato poiščite svojo jutranjo rutino ...

Kako ustvariti jutranjo rutino, ki bo umirila vaše misli

Profimedia
Najprej razmislite, koliko časa lahko namenite sebi – realistično.

Za nekatere je to ena ura, za druge pol ure, za tretje 15 do 20 minut. Če je pred vami dolga pot v službo, na primer, boste verjetno imeli manj časa. Če imate otroke, prav tako. Če delate od doma, pa si morda lahko privoščite nekaj več časa. Zato najprej ugotovite, koliko časa natančno si lahko namenite.

Pomaga lahko tudi zgodnejše vstajanje (če že tako ne vstajate zelo zgodaj seveda). Kar pa ne pomeni, da se v to, da bi postali jutranja ptica, silite.

In s tem morda izgubite dragocen spanec. Tudi dober spanec je namreč ključen, ko gre za urejanje misli in čustev. Če ne boste spali dovolj ali tako zgodaj zjutraj preprosto ne morete funkcionirati, bo to veliko bolj škodljivo.

Nato eksperimentirajte ...

Ugotovite, kateri rituali vam najbolj ustrezajo.

Razmislite o svojih največjih stresorjih in težavah, ki izzovejo občutek tesnobe in kaj vam v teh situacijah najbolj pomaga.

Preizkusite različne metode, od telovadbe, glasbe, branja, različnih dihalnih tehnik do pisanja dnevnika. Tisto, kar ustreza vašemu partnerju ali ste videli na instagramu, morda ne bo ustrezalo vam, zato raziskujte.

Predvsem naj bodo te metode enostavne in prijetne, da se jih boste zlahka držali in jih tudi lažje vključili v svoje življenje. Ne potrebujete zapletenih metod z več 10 koraki, če vam to ne ustreza.

Ne gre za to, da nekaj MORATE početi, še posebej ne zato, ker to počnejo vsi ali ker je trend, in NE GRE za POPOLNO spreminjanje življenja, temveč le DODAJANJE majhnih, pozitivnih sprememb.

Kako lahko naredite jutra še prijetnejša

Profimedia

Na jutro se pripravite že večer prej. Na primer: pripravite oblačila, v naprej pripravite zajtrk ali postavite dnevnik na vidno mesto.

Pripravite stvari, da vas spodbudijo in spomnijo, naj bo tisto, kar potrebujete, vedno dostopno, ustvarite prostor, ki vas bo navdihnil, kjer je to mogoče.
In nikoli ne pozabite ...

Jutra in vaša jutranja rutina ne bodo vedno popolna. In to je v redu.

Morda boste svoji rutini sledili nekaj dni, potem pa bo prišel dan, ko boste izpustili nekaj stvari. Takrat je pomembno, da ne dovolite kritiku v sebi, da bi postal glasen - nihče nima popolnih dni. Nihče prav vsako jutro ne skoči iz postelje poln energije in pripravljen na nove izzive.

No, ko pa boste sledili rutini, se ne pozabite pohvaliti. Praznuje.

Prav tako, ko jo kakšen izpusite – bodite prijazni do sebe, nato pa se pripravite na naslednje jutro.

Preverite še: