Katerih lekcij se lahko naučite od toksičnih ljudi?

Katerih lekcij se lahko naučite od toksičnih ljudi? (foto: profimedia) profimedia
5. 10. 2018

Vsi ljudje pridejo v vaše življenje z razlogom. Nekateri ostanejo z vami in vas podpirajo, drugi vas zgolj naučijo pomembnih lekcij in odidejo po svoji poti naprej. Toksične posameznike uvrščamo v drugo kategorijo, zato preverite, kakšne modrosti lahko dobite od njih.  

1. Razmislite, zakaj nekoga vidite kot sovražnika

Kaj je pri določeni osebi tisto, zaradi česar ste jo označili kot sovražnika? Morda je hitre jeze, se neprestano pritožuje, je nevoščljiva? Za vsem tem se skriva določen razlog. Morda je vedno slabe volje, ker ne mara svoje službe ali ima trenutno veliko problemov.

Na situacijo poglejte drugače: Če vaš sovražnik ne bi imel problemov, bi na svet gledal bolj pozitivno. Če bi imel rad svoje delo, bi vsak dan prihajal bolj nasmejan. Če skozi življenje ne bi nosil veliko čustvene prtljage, bi bil dobra oseba. V omenjenih primerih bi na osebo verjetno gledali popolnoma drugače.

2. Z gojenjem zamer največ škode povzročite sebi

Tudi če si oseba tega zasluži, je ne boste toliko prizadeli z gojenjem negativnih čustev, kot boste prizadeli sebe. Ko stalno živite v jezi, ne opazite čudovitih priložnosti, ki se vam ponujajo vsak dan. Neprestano ste izčrpani, saj jeza iz vas izvleče vso pozitivno energijo. Če dobro pomislite, je minilo že nekaj časa, odkar ste nazadnje uživali v dobri družbi in počeli aktivnosti, ki vas veselijo. Izgubljate dragocen čas, ko bi lahko imeli polno življenje in ustvarili lepe spomine. Ne pozabite, da nihče nima neomejene količine časa.

3. Imate priložnost, da vadite potrpežljivost in prijaznost

Potrpežljivost in prijaznost nista nikoli od več, poleg tega zanju ne potrebujete plačati. Večkrat, kot ju podarite, večkrat ju boste dobili nazaj od drugih ljudi. Ker v tem nikoli ne morete biti predobri in vedno obstaja prostor za izboljšanje, za vajo vzemite toksično osebo v vaši bližini.

  • Namesto, da bi na neprijazne besede tudi sami odgovorili nesramno, podarite kompliment.

  • Ko toksična oseba iz vas želi izvabiti jezo ali druge negativne odzive, se zadržite.

  • Vedno znova bodite do osebe prijazni, čeprav prijaznosti ne dobivate nazaj.

  • Odnos skušajte izboljšati z razumevanjem in majhnimi pozornostmi, na primer z jutranjo skodelico kave ali lepo mislijo za dan.
4. Opomnite se, da ne poznate cele zgodbe

Toksična oseba ni postala takšna kar čez noč. Za to je bilo potrebnih veliko frustracij in nerazrešenih čustev, ki so privedle do stanja, v katerem je sedaj. Morda ima nekdo, ki ga obravnavate kot nesramnega, samo slab dan. Vaš sovražnik mogoče neznansko trpi, ker je njegova ljubljena oseba hudo bolna. Nekdo je imel z določenim delom v preteklosti slabe izkušnje, zato vam sedaj ne zaupa ali želi biti glavni in se ne ozira na vaše mnenje.

Da boste lažje shajali s toksičnimi osebami, se vsakokrat opomnite, da je v ozadju večja zgodba. Kar vidite, je zgolj delček dogajanja. Najbolje pa je, da se toksičnim posameznikom v celoti izognete.

Če želite narediti še kaj dobrega zase, se pridružite našemu izzivu: 

21-dnevni wellness izziv

... bo poln nasvetov in namigov. Vsak bo zasedel le majhen del vašega dne, a vam na koncu zagotovil pozitivne spremembe.

priajteljice

Spoznali boste:
  • kako enostavno je upočasniti in si tudi ob stresnem dnevu privoščiti nekaj minut zase;
  • da lahko to počnete dan za dnem, ne glede na to, kaj se dogaja v vašem življenju;
  • da se polnijo vaše zaloge energije in krepi vaša samozavest;
  • da si vse pogosteje rečete: "Naporno bo, a uspelo mi bo!";

Prijavite se lahko na obrazcu na tej povezavi: 21-dnevni wellness izziv: Dobro sem 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri