Kako z majhnimi koraki do velikih sprememb

Kako z majhnimi koraki do velikih sprememb (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
2. 8. 2015

Včasih ni treba delati velikih korakov, če želimo doseči velike spremembe. Predstavljamo vam nekaj majhnih nasvetov za velik učinek in vaše boljše počutje.

Gibanje v naravi

Tudi če redno vadite v dvoranah in je vaša vadba že rutina, včasih to ni dovolj za odpravo posledic prekomernega sedenja, vključno z debelostjo, sladkorno boleznijo ali celo boleznijo srca.

Občasno izberite naravo in si privoščite daljši sprehod. Pojdite v službo ali trgovino peš. Kupite si števec korakov in jih poskusite narediti vsaj 10.000 na dan. Začnite tako, da vsak dan pet minut več preživite zunaj. Začnite s 15 minutami in nadaljujte.

Vsak dan malce humorja

Smeh je pol zdravja, pravijo. In mi se strinjamo. Če na televiziji ni nobene humoristične nanizanke, potem na www.youtube.com poiščite smešne posnetke in si jih nekaj oglejte. Dovolj so že trije ali štirje.

Poglejte si: Simpatična poletna potegavščina, ki vas bo nasmejala na te nič kaj poletne dni

Uživajte probiotike

Probiotike ali zdrave bakterije najdemo v hrani, kot so jogurt, kefir, kislo zelje in druga fermentirana živila. Spodbujajo prebavo, izboljša odpornost in lahko celo pomagajo pri izgubi telesne teže.

Pripravite mizo

Ko kosimo v prijetnem okolju, se seveda počutimo bolj sproščeno. Lažje se boste osredotočili na hrano in se ne boste prenajedali. Ko jeste, se usedite za jedilno mizo in nikar ne jejte pred televizorjem. Jejte počasi in uživajte v vsakem grižljaju.

Ocenite svoje prijatelje

Raziskave so pokazale, da preveč prijateljev povzroča občutek tesnobe, kar vodi do stresa. Ko sprejmete prošnjo na Facebooku, dobro premislite, ali je to prava oseba. Če jih imate preveč, lahko hitro napišete kakšen komentar, ki koga drugega užali.

Priporočamo, da preletite svoj seznam in izbrišete tiste, s katerimi niste imeli stika več kot leto dni.

Pišite dnevnik prehranjevanja

Teden dni zapisujte čisto vse, kar daste v usta. Presenečeni boste, koliko hrane zaužijemo, pa se tega sploh ne zavedamo. To so majhni prigrizki, ki so največkrat krivi za odvečne kilograme in slabo počutje. Začnite danes. Po tednu dni premislite in se pri hrani začnite nadzorovati.

Preberite: 5 najpogostejših napak pri hujšanju, ki zavirajo napredek

Sprejmite kompliment

Kolikokrat odgovorite na kompliment s hvala, ampak ... Pravilno sprejemanje pohval vam bo pomagalo do večje samozavesti. Če sprejmete pohvalo, ne pomeni, da ste narcisoidni, ampak da imate pozitivno vedenje, s katerim lahko pomagate tudi drugim. Pohvalo sprejmite z nasmeškom in besedo hvala.

Še boljša organizacija

Če se vam zdi, da je vaša vadba postala rutina in ni več zaželenih rezultatov, potem si naredite nov načrt. Tedensko načrtovanje bo zagotovo prineslo želene rezultate.

Teden 1: V ponedeljek in sredo 30 minut treninga za moč, v torek in četrtek od 30 do 40 minut kardiovadbe.

Teden 2: Trening za moč podaljšajte za od 35 do 40 minut in kardiovadbo za od 35 do 45 minut.

Teden 3: Treninga za moč podaljšajte na 45 minut in kardiovadbo na od 45 do 55 minut itd.

Brez obrekovanja

Nobene potrebe ni, da obrekujete sodelavca ali sodelavko. Lepe misli in govorjenje namreč znižajo srčni utrip in ne morejo povzročiti razburjenosti ali stresa.

Potresite nekaj semen

Dodajanje žlice ali dveh semen chia, lanu ali konoplje vaši dnevni prehrani je eden izmed najlažjih načinov za vnos antioksidantov in vlaken.

Dve žlici svojih najljubših semen potresite po ovsenih kosmičih, grškem jogurtu ali smoothieju.

Hitra joga

Če nimate časa eno uro na dan vaditi joge, potem imamo dobro novico za vas. Strokovnjaki trdijo, da je dovolj le kratkih 12 minut joge na dan, kar bo zmanjšalo stres, ki lahko oslabi vaš imunski sistem in poveča tveganje za pojav bolezni srca in ožilja.

Počistite

Vemo, da ste zaposleni, a nekaj minut na dan bi si morali vsi vzeti za čiščenje in pospravljanje. Študije so pokazale, da kar 55 minut na dan izgubimo, ko nekaj iščemo. Začnite pri majhnih stvareh in postopoma dodajajte vsakodnevna opravila.

Verjemite, da če boste vsak dan namenili vsaj 45 minut pospravljanju in čiščenju, se vam delo po hiši nikoli ne bo nakopičilo in vaše slabe volje ne bo več.

Preberite: Zakaj pospravljanje tako dobro dene?

Za boljši spanec

Se vam velikokrat zgodi, da ste zaspani, ko pa se uležete v posteljo, vam možgani ne dajo miru in začnete razmišljati o težavah in nalogah naslednjega dne?

Ko boste v postelji, vse, kar vam roji po glavi, napišite na papir, pa čeprav bo vmes tudi kakšna nepomembna stvar. Ko boste končali, se uležite in mislite na nekaj lepega.

Globoko dihajte

Že pred časom smo vam svetovali, da dihajte globoko, in mimo tega spet ne smemo. Majhni plitki vdihi in izdihi lahko povzročijo občutek tesnobe, utrujenosti, glavobol in utrujenost mišic, saj se iz krvi izloči preveč dioksida.

Dih je temelj dobrega počutja. Dovolj je že sedem globokih vdihov in izdihov na dan, da se zmanjšata krvni tlak in srčni utrip, da se zniža raven hormona stresa, okrepi imunski sistem, zmanjšata stres in tesnoba, kar zagotavlja boljši spanec in povečanja fizične energije.

Pomagajte!

Pomoč starejšemu čez prehod, pridržanje vrat popolnemu neznancu ali pa samo nasmešek prodajalki v trgovini – vse to lahko izboljša vaše zdravje.

Prostovoljstvo daje smisel vašemu življenju in ljudje, ki so prostovoljci, živijo dlje. Zavestno se odločite, da boste vsak dan pomagali vsaj enemu človeku, in videli boste, kako se bo kakovost vašega življenja spremenila.

Izberite mineralno vodo

Čeprav od nekdaj velja, da mehurčki povzročajo celulit, po zadnjih raziskavah to ne drži. Uživanje mineralne vode namreč pospešuje delovanje mineralov, saj silicij, ki ga je v mineralni vodi veliko, iz telesa odstrani aluminij.

Priporočamo vam, da liter navadne vode zamenjate z litrom mineralne vode na dan, in to uživajte 12 tednov. Uspeh je zagotovljen.