Modrosti za življenje, ki se jih lahko naučimo od naših babic

Modrosti za življenje, ki se jih lahko naučimo od naših babic (foto: profimedia) profimedia
27. 9. 2018

Za seboj imajo že dolgo prehojeno pot, veliko izkušenj in dobrih nasvetov. Kdo bi bil lahko boljši učitelj za življenje kot naše babice?

Nikoli niste preveč zaposleni, da ne bi imeli časa za bližnje

Družina, prijatelji in partner nikoli ne bi smeli biti prikrajšani za vaš čas. Tudi ob kupu nalog, naporni službi in še čem,  bi se moral najti čas, ko se jim posvetite. Kako pomembno je, da postavite prave prioritete, se boste zavedali na stara leta. Z vidika naših babic smo danes preveč sebični, saj v glavnem počnemo tisto, kar bo koristilo nam samim, za skodelico kave v dobri družbi pa zmanjka časa.

Sami morate spreminjati in izboljšati

Kadarkoli si zaželite, da bi bilo nekaj v vašem življenju drugače ali boljše, ste sami odgovorni za to, da naredite naslednji korak. Če na situacijo lahko vplivate, zavihajte rokave in se lotite dela, s katerim boste dosegli spremembo. Čakanje na to, da vam bo nekdo dostavil željeno na pladnju, se (žal) ne bo obrestovalo.

Popolnoma se posvetite temu, česar si želite

Stari starši se dobro zavedajo, kako je živeti z obžalovanji. Slednja se zgodijo, ko se svojim željam ne posvetite v celoti, ampak zaradi strahu odnehate že na polovici. Zadovoljni ste s tistim, kar vam je dano, čeprav je bil vaš cilj večji. Če se v starosti želite nasmejati vsem spominom in se pohvaliti s tem, kar ste dosegli, se ob vsaki priložnosti opomnite, da morate dati vse od sebe.

Ni pomembno, kaj si mislijo drugi

To ne drži vedno, ampak v situacijah, ko storite nekaj, kar ste si dolgo želeli in veste, da bo na vas imelo dober vpliv. Če na primer niste zadovoljni na trenutnem delovnem mestu in se ponudi priložnost, da bi lahko opravljali tisto, kar vam bo v veselje, brez pomisleka sprejmite ponudbo. V takih primerih ni pomembno, kaj o tem menijo ostali in ali se bodo strinjali z vašim ravnanjem, saj počnete nekaj dobrega zase. Domači in pravi prijatelji bodo to razumeli in vas podpirali.

Bolje je dajati kot prejemati

Stari starši so že odkrili čudovit občutek, ki vas prevzame, ko nekaj podarite. Zavedajo se, kako pomembna je družina, zato dajejo, ne da bi si želeli česa v zameno. Morda se s tem trenutno ne strinjate, a vseeno naredite preizkus: en teden nesebično delite svoj čas in drobne pozornosti, ki bodo vašim bližnjim povedale, koliko vam pomenijo. Je kaj boljšega kot njihov hvaležen nasmeh in iskreno veselje, ki ga boste dobili v zameno?

Ne bojte se vprašati

Najhuje je biti tiho in ostati v dvomih, kakšen bi bil odgovor. Bi se šef strinjal s tem, da si zaslužite povišico? Bi vam partner prisluhnil in pokazal razumevanje za problem, ki ga imate? Tega ne boste nikdar vedeli, če se ne opogumite in vprašate. Najslabši možni izid je odgovor “ne”, v nasprotnem primeru pa lahko dobite stvari, za katere se trudite.

Preverite tudi: